Pentu tulee kotiin

Rita-ennen

Kun oman koiran hankinta on edennyt siihen pisteeseen, että koiranpentu, teidän uusi perheenjäsen, on valittu ja lähestymässä sopivaa luovutusikää, kannattaa koti valmistella pennulle sopivaksi ja turvalliseksi, jotta se voi hyvillä mielin tulla taloon. Nyt viiemistään on siis korkea aika valmistautua siihen, että pentu tulee kotiin.

Kun olet valinnut ja ostanut koiran uudeksi perheenjäseneksi, alkaa usein pitkältä tuntuva, mutta palkitseva sopivan luovutusiän odotus, ellei valittu yksilö ole jo valmiiksi luovutusiässä. Jos pennun luovutusikään on vielä aikaa, niin omaa kotia kannattaa järjestellä pennulle sopivaksi ajatuksen kanssa jo ennen kuin pentu tulee kotiin. Uudella koiranomistajalla on varmasti paljon muistettavaa alussa ja esimerkiksi koiran nimeämisestä tarvitsee tuskin ketään muistuttaa, mutta pennun turvaliisuutta ei saa kaiken innostuksen ja jännityksen keskellä missään tapauksessa unohtaa!

Pennun uusi, tuleva koti on syytä järjestellä helpoksi, turvalliseksi ja siistiksi elinympäristöksi. Näin pennun ja sinun yhteinen taival voi alkaa mahdollisimman mutkattomasti.

Turhat ja eteenkin vaaralliset tavarat kannattaa korjata pois pennun ultottuvilta ja koiran elinpiirin rajoittamista kannattaa alussa myös harkita. Elintilan rajaaminen onnistuu helposti esimerkiksi oviporteilla. Kun pentu tulee kotiin, niin kaikki sen ulottuvilla olevat tavarat, huonekalut, matot ja muut päivittäiset tarvarasi ovat alttiina pennun päähänpistoille.

Tarkastele pennun näkövinkkelistä

Jos sinulla riittää viitseliäisyyttä ja eläytymiskykyä , niin ei välttämättä ole lainkaan huono ajatus tarkastella asuntoasi pennun näkövinkkelistä. Pentujen silmät ja hampaat(!) ovat kohtalaisen matalalla ihmiseen nähden, joten hetkellinen slaavikyykkäys tai jopa lattialla makoilu saattaa auttaa sinua huomaamaan alttiina olevia kohteita. Kyykisty alas ja katsele asuntoasi normaalia matalammalta. Jos olisit koira, niin mihin koittaisit hampaitasi?

Tavarat-lattialla

Rajaa pentusi pääsy käsiksi tavaroihin joihin et halua sen hampaanjälkiä. © 2014

Uhanalaiset kohteet on kohtuullisen helppo huomata kotona, jos asiaan viitsii kiinnittää edes jonkin verran huomiota ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. Usein tilanne on kuitenkin se, että kaikkea ei muista tai viitsi siirtää pennun ulottumattomiin ja jossain vaiheessa hampaanjälkiä tms. alkaa löytymään epämieluisista kohteista.

Siivotessasi asuntoasi ennen pennun tuloa, kiinnitä huomiota erityisesti sellaisiin asioihin, jotka voivat vaarantaa pentusi terveyden. Tällaisia ovat muun muassa sähköjohdot, terävät esineet ja sellaiset esineet joihin pentu saattaisi tukehtua. Kiinnitä huomiota myös sellaisiin tavaroihin, jotka pentu saattaisi rikkoa puremalla ja huolehdi siitä, ettei pentu pääse näihin käsiksi.

Suojaa, estä tai poista

 • Pennulle mahdollisesti vaaralliset tavarat
 • Lattialla olevat (kalliit) matot
 • Arvokkaat huonekalut, joihin et halua karvoja tai hampaanjälkiä
 • Sähköjohdot ja muut pennun terveyttä uhkaavat tekijät
 • Terävät esineet
 • Rajaa tilat joihin, et halua yllätyksiä, kuten lammikoita

Yksi kätevä keino estää pennun aiheuttamia yllätyksiä ei toivotuissa tiloissa ovat erilaiset oviportit* ja pentuaitaukset*, joiden avulla on helppo rajoittaa pennun kulkemista asunnossa.

Valmistaudu pennun kotiuttamiseen

Arjen aloittaminen uuden pennun kanssa on helpompaa, jos olet miettinyt käytännön järjestelyt pennun hoitamiseksi sekä varustautunut tarvittavin koiratarvikkein. Huolehdi ennen pennun kotiuttamista, että kotoasi löytyy uudelle koirallesi mm. sopiva kaulapanta, talutushihna sekä ruoka- ja juomakupit. Nämä ja muut koiratarvikkeet löydät helposti esimerkiksi PetenKoiratarvikkeesta*.

Pennun kotiuttaminen on huomattavasti helpompaa, kun kotoa löytyy tarvittavat koiratarvikkeet, ruuat, jne. ja kun koti on järjestelty mukavaksi myös koiraa varten. Näin voit keskittyä täysin rinnoin uuteen koiraasi, sen sisäsiistiksi opettamiseen, sekä perustottelevaisuuden opettamiseen, eikä sinun tarvitse juoksennella turhaan kaupoissa etsimässä tarvittavia koiratarvikkeita.

Hanki tarvittavat koiratarvikkeet ja ruuat

Koiranpennun kanssa tarvitset ison liudan tarvikkeita arjen helpottamiseksi ja ylipäätään pennun terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseksi. Pennulla täytyy olla muun muassa ruokkimista varten sopivat ruoka- ja juoma-astiat*, ulkoilutusta varten tarkoituksenmukainen kaulapanta ja hihna*, turkinhoitamista varten sopiva kampa ja/tai harja, lepäämistä varten koiranpeti*, kynsisakset*, koiranpennulle sopivia leluja*, koiranpennulle sopivaa ruokaa*, nameja*, ja niin edelleen.

Kun pentu tulee kotiin

 • Toivota pentu tervetulleeksi uuteen kotiin
 • Anna pennun rauhassa tutustua uuteen kotiinsa
 • Anna pennun rauhassa tutustua kaikkiin perheenjäseniin ja muihin lemmikkeihin
 • Anna pennulle nimi, ellet sitä ole vielä tehnyt
 • Aloita perustottelevaisuuden koulutus HETI!

Kun pentu tulee kotiin kannattaa sen antaa rauhassa tutustua uuteen elinympäristöönsä. Jos talossa on muita lemmikkejä, saattaa olla hyvä pitää ne sivussa hetken aikaa, jotta pentu saa omassa rauhassa tutustua uuteen kotiinsa ja sen hajuihin. Kun pentu on saanut rauhassa tutustua uuteen kotiinsa, voit tutustuttaa sen myös valvotusti mahdollisiin muihin perheen lemmikkeihin.

Pentu onnellisesti uudessa kodissa

Kun pentu tulee kotiin ja tutustuu uuteen elinympäristöönsä, on aika varmistua siitä, että sillä on kaikki tarvittava hyvää elämää varten. Taloon tullessaan pentu ei vielä tiedä tai tunne talosi tapoja. Kun pentu on uudessa kodissa, niin on syytä aloittaa:

Perehdy koiran hoitamiseen ja kouluttamiseen

Onnellisena, uutena koiran omistajana on sinun velvollisuutesi perehtyä koirasi vastuulliseen ja kunnolliseen hoitamiseen. Koiran käsittelijänä ja omistajana sinä olet myös vastuussa koirasi tekosista, joten sen perustottelevaisuus ja sopiva käytös on erittäin tärkeitä asioita. Sinun tulee kouluttaa koirasi hyville tavoille ja huolehtia siitä, että koirasi hoidetaan asianmukaisesti.

Internetistä löydät paljon tietoa koiranhoidossa tarvittavista tiedoista ja taidoista. Lisää tietoa löytyy myös suosituista koiran hioitamiseen ja kouluttamiseen liittyvistä kirjoista. Yksi todella suosittu kirja pentujen kasvatuksesta on Tuire Kaimion Pennun kasvatus*.

 

Lue myös

Koirapuisto
Koiranpennun ulkoilutus
Koiratarvikkeet © 2014
Koiratarvikkeet
Koiratarvikkeet © 2014
Koiranpennun hoito

Linkkivinkkejä