Koiranpennun ulkoilutus

Koiranpennun ulkoilutus on yksi tärkeimmistä koiranomistajan päivittäisistä velvollisuuksista, jotka jatkuvat koiran koko eliniän. Niin pennun kuin aikuisenkin koiran ulkoilutus vaatii aikaa, eikä tätä velvollisuutta sovi jättää hoitamatta – koskaan. Aikuinen koira tarvitsee ulkoilua vähintään kolmesti päivässä ja mielellään riittävän pitkiä lenkkejä.

Koiran ulkoilutus on tärkeää sillä ulkona koira pääsee rauhassa ja sallitusti tarpeilleen, pääsee nuuhkimaan toisten eläimien jättämiä viestejä, tapaamaan toisia koiria, tutkimaan ympäristöään ja muutenkin liikkumaan. Näin ollen et voi jättää tätä velvollisuutta puolitiehen.

Erityisesti alkuvaiheessa koiranpennun ulkoilutus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä, sillä alussa pentua on syytä ulkoiluttaa usein, mielellään vähintään viisi kertaa päivässä. Mitä useammin pentua ulkoiluttaa, sitä vähemmän jätöksiä löytyy sisätiloista ja sitä helpommin pentu oppii sisäsiistiksi tehden tarpeensa sallitusti ulos.

Koiranpennun ulkoilutus alkaa läheltä

Koiranpennun ulkoilutus on hyvä aloittaa aluksi läheltä omasta pihapiiristä. Yksi syy on se, että pieni pentu ei välttämättä jaksa kävellä vielä kovinkaan pitkiä lenkkejä. Toinen syy on se, että pentu pääsee tutkimaan ja tutustumaan turvallisesti uuteen ympäristöönsä. Tämän lisäksi lähellä on helppo ja kohtuullisen nopea käydä. Muista kuitenkin, että pentu tarvitsee riittävästi ulkoilua, joten ensimmäisen pissan jälkeen ei vielä kannata suunnata automaattisesti sisälle.

Kun pentu varttuu hieman, niin on syytä avartaa reviiriä ja lähteä hieman kauemmaksi. Pennun sosiaalistimen on syytä pitää mielessä, kun pentua ulkoilutetaan. Pelkät kotipihan lenkit eivät juuri auta pennun sosiaalistamisessa, joten lenkkiä täytyy pidentää sellaisille alueille, joissa koira tapaa myös muita eläimiä. Näin koira pääsee tutustumaan muihin lajitovereihin ja oppii käyttäytymään asiallisesti muiden ihmisten parissa. Koiranpennun sosiaalistuminen tapahtuu noin 4–14 viikon aikana.

Pidä koira kytkettynä

Koiranpentu, kuten aikuinen koirakin on syytä pitää ulkoillessa kytkettynä. Vaikka koira olisi hyvin koulutettu, se voi alkaa käyttäytymään yllättävästi ulkoiluttajan käskyistä huolimatta.

Taajamassa koira on pidettävä aina kytkettynä ja myös metsässä liikuttaessa koira on pidettävä kytkettynä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään, jotta koira ei häiritse luonnonvaraisia eläimiä. Muina aikoina koiran vapaana pito metsissä edellyttää käytännössä aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Pitämällä koirasi ulkona kytkettynä varmistat, että koirasi ei karkaa, eikä se aiheuta harmeja muille. Koiran ollessa kytkettynä, koiranpennun ulkoilutus on turvallista, kun koiran tekemisiä voi kontrolloida hihnan avulla.

Koiranpennun ulkoilutus sujuu, kun hankit tätä varten tehdyt kaulapannan ja taluttimen, jotka pitävät koirasi sinun hallinnassasi. Pannan ja hihnan tulee olla riittävän laadukkaita ja kestäviä, jotta ne kestävät käyttössä. Hyvä panta ei ole liian pieni, eikä liian iso, vaan koiran koon mukaan mitoitettu. Talutushihnan puolestaan tulee olla sopivan pituinen koiran kokoon, sen aktiivisuuteen ja ulkoilutusympäristöön nähden. Lenkkillä hihnaa voi keriä lyhyemmäksi, mutta liian lyhyttä hihnaa on vaikea pidentää kesken lenkin.

Pidä ympäristö siistinä

Vastuuntuntoinen koiranomistaja kerää koiran jätökset niillä alueilla, missä tämä on suotavaa, velvoitettua ja järjenmukaista. Koirankakkapusseja löytyy lähes jokaisesta päivittäistavara- ja ruokakaupasta, joten pussien saatavuus ei ole koiranomistajalle ongelma. Koirankakkapussirullaa ei varmaan monikaan viitsi taskussaan kantaa, joten pussi tai pari on hyvä muistaa sujauttaa taskuun ennen lenkkiä.

Ilmaisia koirankakkapusseja löytyy osoitteesta: Koirankakkapussit.fi

Vinkki: Voit sitoa kevyellä solmulla koirankakkapussin hihnan tai kelan kahvaan. Näin sinulla on ainakin yksi koirankakkapussi ainamukana.

Koirankakka on tänä päivänä jokakeväinen puheenaihe. Varsinkin kevättalvella ja lumien sulaessa tämä intohimoinen väittely saa bensaa liekkeihin. Kun sanat eivät riitä, voit ryhtyä tekoihin siistimmän, koirankakattomamman, ympäristön puolesta tekemällä omasta roskiksestasi koirankakkakelpoisen roskiksen. Kas näin: Koirankakkaroskis.fi

Vapauta koirasi koirapuistoissa

Erityisesti kaupunkialueella koiran ulkoilutus onnistuu loistavasti koirapuistossa, koiraa voi ulkoiluttaa ja pitää luvallisesti vapaana. Koirapuistossa koirasi saa juosta vapaana ja nauttia hetkelläisestä vapauden tunteesta, tosin aitojen sisällä.

Koirapuistoissa käynti edellyttää, että koirasi on varttunut tarpeeksi, sillä on rokotukset kunnossa ja se tulee hyvin toimeen vieraiden koirien kanssa. Kaupunkisi koirapuistot löydät usein kaupungin omilta nettisivuilta. Seuraa ja noudata koirapuiston sääntöjä ja ohjeita. Kysy tarvittaessa neuvoa muilta koirapuistossa kävijöiltä, ennen kuin viet päästät oman koirasi aidattuun koirapuistoon temmeltämään. Muista aina, että sinä olet vastuussa sinun koirasi tekemisistä. Muista, että narttukoiraa ei saa viedä koirapuistoon kun sillä on juoksuaika.

Koirapuisto

Koiranpennun ulkoilutus onnistuu myös koirapuistoissa kun koirasi on varttunut tarpeeksi. © 2014

Linkkivinkkejä