Pentu tulee kotiin

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta » Pentu tulee kotiin

Kun olette hankkimassa omaa koiraa ja teidän tuleva perheenjäsen on valittu ja lähestyy luovutusikää, niin viimeistään silloin kannattaa omaa kotia järjestellä pennulle sopivaksi ja turvalliseksi. Mielellään hyvissä ajoin ennen kuin pentu tulee kotiin. Näin voitte turvallisin mielin hakea koiranpennun ja se voi turvallisesti tutustua uuteen kotiinsa.

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / Stilyana Stankova

Kun olette valinneet ja ostaneet koiranpennun uudeksi perheenjäseneksi, niin siitä alkaa usein pitkältä tuntuva, mutta lopulta palkitseva sopivan luovutusiän odottaminen. Ellei toki valittu yksilö ole jo valmiiksi luovutusikäinen. Jos pennun luovutusikään on vielä ruhtinaallisesti aikaa jäljellä, niin omaa kotia kannattaa hyvissä ajoin järjestellä pennulle sopivaksi ja turvalliseksi. Tämä kannattaa tehdä ajatuksen kanssa ja pennun näkövinkkelistä jo ennen kuin pentu tulee kotiin, eli silloin kun kotona on vielä jokseenkin rauhallista.

Alussa kun pentu tulee taloon on paljon muistettavaa ja huomioitavaa

Uutena koiranomistajana sinulla on varmasti paljon muistettavaa kun pentu tulee kotiin. Esimerkiksi koiran nimeämisestä  ei varmastikaan tarvitsee ketään muistuttaa, mutta pennun turvallisuutta ei saa missään tapauksessa unohtaa kaiken alkuinnostuksen, alkuhuuman ja jännityksen keskellä! Jos se nimen keksiminen tuottaa hankaluuksia, niin kokeile vaikka koiran nimigeneraattoria.

Pennun uusi, tuleva koti on syytä järjestellä etukäteen helpoksi, turvalliseksi ja siistiksi elinympäristöksi. Näin pennun ja sinun yhteinen arki alkaa mahdollisimman mutkattomasti ja sujuvasti.

Turhat ja eteenkin kaikki vähänkään vaaralliset tavarat kannattaa tottakai korjata pois pennun ulottuvilta ja tehdä muutenkin tarvittavat toimenpiteet koiran elinpiirin rajoittamiseksi. Elintilan rajaaminen onnistuu helposti esimerkiksi erilaisilla *oviporteilla erityisesti, jos pentu on ajoittain kotona ilman valvontaa. Kun pentu tulee kotiin, niin kaikki sen ulottuvilla olevat tavarat, huonekalut, matot ja muut päivittäiset tavarasi ovat alttiina pennun päähänpistoille ja hampaille.

Tarkastele kotiasi pennun näkövinkkelistä, eli lattiantasosta!

Jos sinulla riittää viitseliäisyyttä ja eläytymiskykyä, niin ei ole lainkaan huono ajatus tarkastella asuntoasi pennun näkövinkkelistä, eli alhaalta pennun silmän korkeudelta. Eli toisin sanoen lattian tasosta. Pentujen silmät ja erityisesti hampaat(!) ovat kohtalaisen matalalla ihmiseen nähden, joten hetkellinen slaavikyykkäys tai jopa lattialla makoilu saattaa auttaa sinua huomaamaan ja hahmottamaan alttiiksi joutuvia kohteita, jotka ovat pennun ulottuvilla. Kyykisty siis alas ja katsele asuntoasi normaalia matalammalta. Jos olisit koira, niin mihin voisit iskeä hampaasi?

Pennun ulottuvilla olevat tavarat on kohtuullisen helppo huomata kotona, jos asiaan viitsii kiinnittää edes jonkin verran huomiota ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. Usein tilanne on kuitenkin se, että kaikkea ei muista tai viitsi siirtää pennun ulottumattomiin ja jossain vaiheessa hampaanjälkiä alkaa löytyä myös niistä epämieluisista kohteista.

Siivotessasi asuntoasi ennen kun koiranpentu tulee kotiin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sellaisiin tavaroihin, jotka voivat vaarantaa pentusi terveyden. Tällaisia ovat muun muassa sähköjohdot, terävät esineet ja sellaiset esineet joihin pentu saattaisi tukehtua sekä tietysti myös kaikki vaarallisesti kemikaalit kuten siivousaineet. Kiinnitä huomiota myös sellaisiin tavaroihin, jotka pentu saattaisi rikkoa puremalla ja huolehdi siitä, ettei pentu pääse sellaisiin käsiksi.

Suojaa, estä tai poista koiranpennun ulottuvilta kaikki vaarallinen

 • Pennulle mahdollisesti vaaralliset tavarat
 • Lattialla olevat (kalliit) matot
 • Arvokkaat huonekalut, joihin et halua hampaanjälkiä
 • Sähköjohdot ja muut pennun terveyttä uhkaavat tekijät
 • Terävät esineet ja vaaralliset kemikaalit
 • Rajaa tilat joihin, et halua yllätyksiä, kuten pissalammikoita

Yksi kätevä keino estää pennun aiheuttamia yllätyksiä ei toivotuissa tiloissa ovat erilaiset *oviportit ja *pentuaitaukset, joiden avulla pennun kulkemista asunnossa on helppoa rajoittaa.

Valmistaudu pennun kotiuttamiseen

Arjen aloittaminen uuden pennun kanssa on helpompaa, jos olet jo valmiiksi miettinyt käytännön järjestelyitä pennun hoitamiseksi sekä varustautunut tarvittavin koiratarvikkein. Huolehdi ennen pennun kotiuttamista, että kotoasi löytyy uudelle pennullesi mm. sopiva kaulapanta, talutushihna sekä ruoka- ja juomakupit. Nämä ja monet muut koiratarvikkeet saat helposti tilattua esimerkiksi *PetenKoiratarvikkeesta.

Pennun kotiuttaminen on huomattavasti helpompaa, kun kotoa löytyy valmiiksi tarvittavat koiratarvikkeet, ruuat, ja muut tarvittavat asiat ja kun koti on järjestelty mukavaksi myös koiraa ajatellen. Näin voit keskittyä täysin rinnoin uuteen koiraasi, sen sisäsiistiksi opettamiseen, sekä perustottelevaisuuden opettamiseen, eikä sinun tarvitse juoksennella turhaan kaupoissa etsimässä tarvittavia koiratarvikkeita.

Hanki tarvittavat koiratarvikkeet ja ruuat

Koiranpennun kanssa tarvitset ison liudan erilaisia koiratarvikkeita arjen helpottamiseksi ja ylipäätään pennun terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseksi. Pennulla täytyy olla muun muassa ruokkimista varten sopivat *ruoka- ja juoma-astiat, ulkoilutusta varten tarkoituksenmukainen *kaulapanta ja hihna, turkinhoitoa varten sopivat *turkinhoitovälineet, lepäämistä varten *koiranpeti, kynsien hoitoon *kynsisakset, sekä tietysti koiranpennulle sopivia *leluja viihdykkeeksi ja koiranpennulle sopivaa *penturuokaa ravinnoksi.

Kun pentu tulee kotiin

 • Toivota pentu tervetulleeksi uuteen kotiin
 • Anna pennun rauhassa tutustua uuteen elinympäristöönsä
 • Anna pennun rauhassa tutustua kaikkiin perheenjäseniin ja mahdollisiin muihin lemmikkeihin
 • Anna pennulle nimi, ellet sitä ole vielä tehnyt
 • Aloita perustottelevaisuuden koulutus HETI!

Kun pentu tulee kotiin, kannattaa sen antaa rauhassa tutustua uuteen elinympäristöönsä. Jos talossa on muita lemmikkejä, saattaa olla hyvä pitää ne sivussa hetken aikaa, jotta pentu saa omassa rauhassa tutustua uuteen kotiinsa ja sen hajuihin. Kun pentu on saanut rauhassa tutustua uuteen kotiinsa, voit valvotusti tutustuttaa sen myös mahdollisiin muihin perheen lemmikkeihin.

Pentu onnellisesti uudessa kodissa

Kun pentu tulee kotiin ja tutustuu uuteen elinympäristöönsä, on aika varmistua siitä, että sillä on kaikki tarvittava hyvää elämää varten. Taloon tullessaan pentu ei vielä tiedä tai tunne talosi tapoja ja sen vuoksi näitä kannatta pikkuhiljaa alkaa opettamaan sille. Kun pentu on uudessa kodissa, niin on syytä aloittaa:

Perehdy koiran hoitamiseen ja kouluttamiseen

Onnellisena, uutena koiran omistajana on sinun velvollisuutesi perehtyä koirasi vastuulliseen ja kunnolliseen hoitamiseen. Koiran käsittelijänä ja omistajana sinä olet myös vastuussa koirasi tekosista, joten sen perustottelevaisuus ja sopiva käytös on erittäin tärkeitä asioita opettaa johdonmukaisesti heti alusta asti. Sinun tulee kouluttaa koirasi hyville tavoille ja huolehtia siitä, että koiraasi hoidetaan asianmukaisesti.

Internetistä löydät paljon tietoa koiranhoidossa tarvittavista tiedoista ja taidoista. Lisää tietoa löytyy myös suosituista koiran hoitamiseen ja kouluttamiseen liittyvistä kirjoista. Yksi suosittu kirja pentujen kasvatuksesta on *Tuire Kaimion Pennun kasvatus.

Mitä kaikkea koiranpentu tarvitsee kun se tulee uuteen kotiin?

Koira ja uusivuosi: mitä tehdä jos koira pelkää raketteja?

Uusivuosi ja koira pelkää raketteja ja muita kovia ääniä. Mitä tehdä? Raketit räiskyvät taivaalla ja koira säikkyy valoa ja kovaa ääntä. Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin leikki-ikäiset saavat leikkiä vielä toistaiseksi sallituilla...

Pimeä syksy ja vähän valoa

Syksy on jo pitkällä ja valo loistaa poissaolollaan varhain aamuisin ja myöhään iltaisin. Nyt viimeistään on syytä varmistaa että sekä sinä, että koirasi näytte hyvin ja kauas lenkillä. Kosteat tienpinnat tuntuvat imevän kaiken valon eikä koiranulkoiluttaja tai koira...

Koira yksin kotona ilman valvontaa

Jossain vaiheessa tulee tilanne että kaikki perheenjäsenet ovat samaan aikaan poissa ja koira yksin kotona. Mitä kotona silloin tapahtuukaan? Kun koirasi jää yksin kotiin, se alkaa alkaa varmasti tutustumaan elinympäristöönsä hieman uudella tavalla kenties hampaita...