Aikuisen koiran tai koiranpennun kanssa matkustaminen Suomessa on kohtuullisen helppoa. Matkaa kannattaa kuitenkin suunnitella aina hieman etukäteen ja ottaa asioista selvää ennen matkaa. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Jos matkustat muiden ihmisten ja toisten lemmikkien kanssa on hyvä huomioida myös matkaseuralaiset ja heidän lemmikkinsä koirasi kanssa matkustettaessa. Muista varmistaa onko joku matkaseuralaisistasi allerginen koirille. Tärkeää on että huomioit koirasi tarpeet jo ennen matkaa.

Kotimaasta löytyy paljon mielenkiintoisia matkakohteita, joihin voit suunnata oikein hyvin myös koirasi kanssa kunhan valmistaudut matkaan kunnolla etukäteen. Katso ideoita kotimaanmatkan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

TL;DR: Muistilista koiran kanssa matkustavalle

  • Ota asioista selvää etukäteen ja suunnittele matkustaminen etukäteen
  • Varaa aikaa koirasi ulkoiluttamiseen matkan aikana
  • Muista tarjota koirallesi riittävästi vettä matkan aikana, *matkajuomapullo on erittäin kätevä
  • Totuta koirasi matkustamiseen pennusta asti aloittaen lyhyistä matkoista

Koiranpennun kanssa matkustaminen autolla

Omalla autolla matkustaminen Suomessa lienee se kaikista suosituin ja helpoin tapa matkustaa koiraperheissä. Koiranpennun kanssa matkustaminen omalla autolla on usein helpointa, sillä se ei juurikaan vaadi normaalista poikkeavia järjestelyjä, kunhan vain kaikki matkalaiset ja matkatavarat mahtuvat turvallisesti mukaan.

Helpoksi omalla autolla matkustamisen tekee se, kun koiranpentu on tottunut matkustamaan autolla ja omalla autolla matkustamiseen on jo syntynyt joitakin tärkeitä rutiineja. Jos näin ei vielä ole niin tässä on muutama vinkki miten helpottaa koiranpennun matkustamista autossa.

Totuta koira matkustamaan autolla

Totuta koirasi matkustamaan omalla autolla jo ihan pennusta asti. Ota koirasi mukaan myös ihan lyhyillekin automatkoille kun käyt autolla jossakin johon voit ottaa koirasi mukaan. Ota koirasi mukaan autopesuun ja muihin outoihin paikkoihin. Näin koirasi tottuu autossa olemiseen ja erilaisiin ympäristöihin ja varsinkin ääniin.

Jos aiot kuljettaa koiraasi häkissä, voit ensin totuttaa sitä olemaan häkissä ihan sisällä kotona. Siirrä sen jälkeen häkki autoon ja ole koiran kanssa autossa ilman että edes vielä käynnistät autoa. Seuraavalla kerralla totuta koira käynnissä olevaan autoon ja lopulta lyhyeen matka-ajoon.

Matkustaminen tuhat kilometriä koiran kanssa on huomattavasti helpompaa kun koirasi on ensin tottunut olemaan autossa lyhyitä matkoja. Muista että taukojen ajaksikaan koiraa ei saa jättää yksi kuumaan tai kylmään autoon.

Muista pakata kaikki tarpeellinen helposti saataville

Muista varata automatkalle helposti esille otettavaksi koirallesi tärkeitä asioita kuten kaulapanta ja talutushihna, vesipullo ja vesikuppi, paperia tai joku muu pyyhe jolla voit siivota autoa jos kaikki ei menekään ihan suunnitelmien mukaan, sekä myös koiralle jokin mukava makuu alusta ja vaikka jokin lelu.

Muista pysähtyä riittävän usein ulkoiluttamaan koiraasi

Kun matkustat pitkiä matkoja koiran kanssa, niin muista pysähtyä myös koirasi tarpeita varten. Mieti etukäteen missä itse ruokailette ja hoidatte omat tarpeenne. Mieti myös missä ja milloin ulkoilutat koiraasi ja päästät sen tarpeilleen. Vähintään toki silloin kuin pidätte omista tarpeistanne huolta. Varsinkin pentuna koira tarvitsee useita pysähdyksiä, jotta se pääsee tarpeilleen riittävän usein.

Koiran kanssa matkustaminen junalla

Junalla matkustaminen Suomessa onnistuu myös koiran kanssa. Kotimaan junissa lemmikit matkustavat niille varatuissa lemmikkiosastoissa. “Lemmikit ovat tervetulleita junaan! Kaikissa junissamme on lemmikeille sallittuja paikkoja, joilla koirat, kissat ja muut lemmikkieläimet matkaavat sujuvasti omistajansa kanssa.” (22.12.2021 https://www.vr.fi/palvelut-junassa/lemmikit)

Pitkillä matkoilla ja miksei lyhyemmälläkin on hyvä muistaa ja miettiä etukäteen missä ja milloin koira pääsee tarpeilleen. On erityisen tärkeää ulkoiluttaa koira ennen jokaista matkaa. Junan henkilökunnalta kannattaa tiedustella kuinka pitkiä pysähdyksiä matkan varrella on, jotta tiedät missä ja milloin ehdit ulkoiluttaa koiraasi junan ollessa pysähdyksissä asemalla. Muista aina lukea voimassa olevat ohjeet ennen matkaa.

Tarjoa koirallesi vettä matkan aikana esimerkiksi matkajuomapullosta

Tarjoa koirallesi riittävästi vettä matkan aikana esimerkiksi *matkajuomapullosta.

Yöpyminen koiran kanssa Suomessa matkustettaessa

Koiran kanssa yöpyminen onnistuu Suomessa varsin helposti. Se vaatii kuitenkin sen että otat asioista selvää etukäteen.

Kannattaa varmistaa halutusta majapaikasta etukäteen että ovatko lemmikit tervetulleita. Joissakin hotelleissa ja mökeissä saattaa olla esimerkiksi ylimääräinen siivousmaksu lemmikistä. Hotelleissa ja mökeissä on usein allergiahuoneita ja -huoneistoja joihin lemmikkiä ei voi ottaa. Kannattaa siis varmistaa asia etukäteen, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä.

Yöpyminen hotellissa koiran kanssa

Hotellissa tai kylpylähotellissa yöpyminen koiran kanssa onnistuu monessa paikassa, kun muistat varata lemmikkiystävällisen huoneen. Varmista etukäteen hotellista että saat ottaa koirasi mukaan sinne. Tieto löytyy todennäköisesti hotellin nettisivuilta tai viimeistään varauksen yhteydessä, mutta jos näin ei jostain syystä ole, niin asia selviää varmasti viimeistään soittamalla hotelliin.

Hotellissa, esimerkiksi kylpylän yhteydessä olevassa hotellissa, yövyttäessä kannattaa muistaa, että koirasi on tällöin uudessa paikassa. Se kuulee uusia, erilaisia ääniä ja haistaa erilaisia hajuja kuin kotona, joten se saattaa reagoida ja toimia erilailla kuin kotona. On kohteliasta ajatella muita hotellin vieraita, eikä jättää koiraa yksi huoneeseen. Uudessa ympäristössä yksin ollessaan se saattaa alkaa haukkua ohi kulkevia ihmisiä, outoja ääniä naapurista ja kokea eroahdistusta, vaikka se ei näin tekisi kotona. Aamupalalla käyntien ym. toimien porrastaminen voi olla järkevää.

Yöpyminen vuokramökissä koiran kanssa

Vuokramökissä yöpyminen on parhaimmillaan todella mukava ja vaivaton tapa matkustaa koiran kanssa. Muista varmistaa jo vuokramökkiä etsiessäsi ja varatessa että ovatko lemmikit sallittuja siinä ja meneekö lemmikistä mahdollisesti lisämaksua. Muista noudattaa vuokramökin ohjeita. Varsinkin talvella laskettelukeskukset ovat suosittuja matkakohteita ja niiden lähettyvillä olevat vuokramökit ovat suosittuja myös koiranomistajien keskuudessa. Muista katsoa tarkkaan, että mökissä on lemmikit sallittu.

Löydä kiinnostavia lomakohteita kotimaastaMikä koirarotu sopii minulle?

Onko suunnitelmissasi ensimmäisen koiran hankinta, mutta et vielä tiedä tarkasti millaisen koiran haluaisit. Mietitkö vielä mielessäsi, että mikä koirarotu sopii minulle. Ehkäpä pieni tuumaustauko koiranhankinnassa voi auttaa asiaan.Seurakoira vai harrastuskoira?...

Pimeä syksy ja vähän valoa

Syksy on jo pitkällä ja valo loistaa poissaolollaan varhain aamuisin ja myöhään iltaisin. Nyt viimeistään on syytä varmistaa että sekä sinä, että koirasi näytte hyvin ja kauas lenkillä. Kosteat tienpinnat tuntuvat imevän kaiken valon eikä koiranulkoiluttaja tai koira...

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...