Koiran hankinta

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / GlobalP

Suunnitteletko koiran hankintaa? Ennen tämän sitoutumista ja vastuunkantoa vaativan päätöksen tekemistä, kannattaa hetkeksi pysähtyä. Varmista vielä että onko koiran hankinta varmasti järkevää juuri nyt ja voiko omaan kotiin tulla uusi koiranpentu.

Kun otat koiranpennun, niin samalla sitoudut myös huolehtimaan siitä. Koiran pitäminen vaatii aikaa, rahaa ja viitseliäisyyttä.

Jos kyseessä on sinun ensimmäinen koirasi, niin sinun kannattaa ehdottomasti perehtyä huolellisesti koiran hankintaan ja koiran omistamiseen. Keskustele asiasta toisten koiranomistajien ja kasvattajien kanssa. Näin myös koiran hankinta sujuu helpommin ja vältät monia ikäviä yllätyksiä kun tuot pennun uuteen kotiin.

Varmista ennen koiran hankintaa, että…

  • Et toimi hetken mielijohteesta
  • Sinulla on aikaa ja muita resursseja koirasta huolehtimiseen (rahaa, aikaa, jne.)
  • Voit tarjota koirallesi turvallisen ja hyvän kodin
  • Tiedät minkälaisen koiran haluat ja ymmärrät rodun luonteenpiirteet ja vaatimukset
  • Haluamasi koirarotu sopii sinulle ja sinun elämäntyyliin
  • Sinulla on tarvittaessa malttia odottaa, että juuri sinulle sopiva koira on saatavissa kasvattajalta

Tarjoukset koiralle

Onko koiran hankinta sopivaa juuri nyt?

Kun olet aikeissa hankkia ensimmäistä koiraasi tai uutta koiraa perheeseen, niin kannattaa hetki miettiä että onko koiran hankinta juuri nyt sopivaa?

Miksi olet hankkimassa koiran juuri nyt? Ovatko olosuhteet sopivat koiran hankintaan juuri nyt? Entä koiran pitämiseen ja siitä huolehtimiseen tulevaisuudessa?

Joku saattaa kaivata vierelleen uutta uskollista kaveria, uutta ystävää, niin joku toinen on ehkä  todennut elämäntilanteensa olevan vihdoin sopiva koiran hankintaan ja perheen nuppiluvun kasvattamiseen. Ehkä olet kuullut, että jollakin kasvattajalla olisi tulossa juuri sinun haluamasi koirarodun pentuja tai ehkä olet halukas aloittamaan uuden ja monipuolisen koiraharrastuksen.

Kun ajatus omasta koirasta pääsee valloilleen, voi oman koirakuumeen oireita alkaa ilmetä mitä moninaisin tavoin. Se voi olla välillä pakonomaista vastaantulevien koirien rapsuttamista. Riippuvuutta söpöistä koiranpentukuvista. Kaikesta huolimatta koiran hankinnassa kannattaa sopivasta hetkestä ja koirakuumeesta huolimatta pitää järki päässä ja maltti mukana. Koiranpentu vaatii paljon huomiota ja hoitoa. Lisäksi koiran hankinnassa puhutaan hieman koirarodusta riippuen jopa yli kymmenestä vuodesta minkä koira kulkee vierelläsi hyvinä ja huonoina päivinä.

Koiran pitäminen vaatii aikaa, energiaa ja sitoutumista. Lisäksi koiran pitämisestä aiheutuu jonkin verran kustannuksia, jotka täytyy kyetä hoitamaan. Sinun tulee siis varmistua, että olet kyvykäs, halukas ja motivoitunut huolehtimaan tulevasta karvaisesta kaveristasi. Sinun tulee varmistua siitä, että elämääsi mahtuu yksi uusi luontokappale heikkouksineen, vahvuuksineen ja yllätyksineen. Sinun kiireisessä kalenterissasi ja tiukassa budjetissasi tulee olla tilaa hänelle. Lemmikien pito ei ole ilmaista, eikä koira valitse omistajaansa, vaan toisin päin.

Koiran hankinnassa huomioitavaa

Uuden koiran hankinta voi olla kokeneille koiran omistajille todella helppo ja mutkaton juttu, mutta ensimmäistä koiraa ottavalle koiran hankinta voi tuntua mutkikkaalta ja hankalalta. Jos harkitset ensimmäisen koiran hankintaa niin sinun on hyvä hieman kyseenalaistaa omia motiivejasi, kysyä itseltäsi muutamia keskeisiä kysymyksiä ja perehtyä hieman pintaa syvemmin erilaisiin koirarotuihin ja koiran omistamisen tuomiin velvoitteisiin.

Kun koiran hankinta on to do -listallasi, niin kannattaa pohtia ainakin seuraavia asioita:

Hankittuasi koiranpennun, varmista että sinulla on kaikki tarvittavat *koiratarvikkeet!

Kun pohdit koiran hankintaa, ei sinun varmasti tarvitse olla asiasi kanssa yksin. Jos sinua mietityttää koiran hankinta ja hoitaminen, niin sinun kannattaa kääntyä muiden koiraharrastajien, rotujärjestöjen, kasvattajien, eläinlääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden puoleen. Sinun kannattaa myös lukea paljon koiran pitämisestä eri lähteistä. Lisätietoa koiran hankinnasta löydät muun muassa Sanna Karppisen kirjasta Koiranpennut – Sopivan rodun valinta ja kasvatus. Pentujen kasvatuksesta kertoo myös Tuire Kaimion kirja Pennun kasvatus.

Millainen on sopiva koira minulle?

Kun tiedät, että voit hankkia koiran ja pystyt varmasti huolehtimaan siitä, on sinun hyvä selvittää minkälainen koira sopii juuri sinulle. Mieti minkälaisen koiran haluat, mitä aiot sen kanssa touhuta ja harrastaa, minkälaiseen huolehtimiseen olet valmis sitoutumaan muun muassa turkin suhteen. Kysymykset eivät lopu kesken.

Haluatko rotukoiran vai otatko mieluummin sekarotuisen? Haluatko pienen vai suuren koiran? Entä haluatko aktiivisen ja räväkän vai rauhallisen ja helpon koiran? Koirarodut ovat erilaisia ja niillä on erilaisia luonteenpiirteitä. Koirarodut on jalostettu erilaiseen käyttöön ja siksi niiden voi olla vaikea sopeutua vääränlaiseen ympäristöön. Mieti, miten arjessa pärjäisit juuri haluamasi koirarodun kanssa. Muista että koirasi luonne ei välttämättä ole juuri sitä mitä lukemasi rotukuvaus antoi odottaa.

Lukaise lisää koiran hankintaan liittyvistä seikoista:

  • Koiran valinta – koiran fyysiset ominaisuudet, luonne ja vaativuus
  • Koiran ostaminen – omat motiivit, koirien myyjät ja sopivan yksilön löytäminen

Oletko muuten kuullut sellaista sanontaa, että koira muistuttaa omistajaansa? Hmm…

Koiran hankinta voi viedä aikaa

Kun tiedät minkälaisen koiran haluat ja olet valmis sitoutumaan koiran hankintaan, on aika ”ostaa koira”. Koiria voi toki löytää ”myydään koiria” -ilmoitusten avulla, mutta varsinkin tiettyä rotua etsivän on syytä kääntyä luotettavan kasvattajan puoleen. Internetin ihmeellinen maailma auttaa varmasti löytämään haluamasi rodun kasvattajia. Heiltä kannattaa kysellä vielä vapaina olevia pentuja ja mahdollisia suunnitteilla olevia pentueita.

Mikäli et tunne valmiiksi sopivia kasvattajia, etkä myöskään meinaa löytää sopivaa itse, kannattaa ehdottomasti kysellä muilta saman koirarodun koiraharrastajilta, että ketkä ovat heidä koiriensa kasvattajia.

Kun sopiva rotu, kasvattaja, pentue ja yksilö on löytynyt on aika alkaa hieromaan kauppaa kyseisestä karvakuonosta. Kun olette päässeet sopimukseen kasvattajan kanssa, kannattaa tältä tiedustella mahdollisimman paljon tarvittavista koiratarvikkeista, koiran ruuasta, kotiuttamisesta, jne. Vastuullinen kasvattaja neuvoo sinua varmasti mielellään. Kun kaupat on tehty, on aika alkaa valmistautumaan siihen, että pentu tulee kotiin.