Koiranpennun luovutusikä

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta » Koiranpennun luovutusikä

Mikä on koiran luovutusikä ja milloin koiranpentu luovutetaan uudelle omistajalle? Sopiva ja yleisesti suositeltu koiranpennun luovutusikä on noin 7–8 viikkoa. Kennelliitto edellyttää, että koiranpennun tulee olla vähintään 7 (seitsemän) viikon ikäinen sitä luovutettaessa.

Koiran luovutusikä mainitaan aivan ensimmäisenä kaupan ehtona Kennelliiton toteuttamassa ja tarjoamassa Sopimus koiran kaupasta -pohjassa ja sitä ehtoa on syytä noudattaa. Muista, että sopimus koiran kaupasta kannattaa tehdä aina kirjallisesti. Tämä Kennelliiton sopimuspohja on tehty sitä varten. Mutta miksi on niin tärkeää että koiranpentu on tietyn ikäinen ennen luovutusta? Miksei koiranpentua voi heti saada itselleen jo ennen kuin koiran luovutusikä on täynnä?

Koiranpentu tarvitsee aikaa kasvaa ja kehittyä

Koiranpennun sosiaalistamisen ja muutenkin kehityksen kannalta on tärkeää, että koiranpentu viettää aikaa riittävän kauan emonsa ja muun pentueen kanssa. Näin se oppii hyville tavoille emon ja muun pentueen opettaessa sitä tavoille. On arvioitu että koiranpennun sosiaalistumisen erityisen herkkä vaihe alkaa neljä viikkoisena ja jatkuu yksilöstä riippuen noin 14 viikon ikään asti.

Tämä koiranpennun alkuaika on erittäin tärkeää koiranpennun kasvamisen ja kehittymisen kannalta. Tuona aikana se oppii lukuisia käyttäytymismalleja joita se tulee hyödyntämään koko elinikänsä ajan. On erityisen tärkeää että koiranpentu saa rauhassa kasvaa ja kehittyä koiran luovutusikään, eli 7–8 viikon ikään asti ennen kuin se erotetaan muusta pentueesta ja emostaan. Lue lisää koiranpennun sosiaalistamisesta Kennelliiton ylläpitämältä Hankikoira.fi-sivustolta.Miksi koiranpennun luovutsikä on vasta 7–8 viikon ikäisenä?

Eläinten hyvinvointikeskus EHK kertoo, että ”Koira oppii puruvoimansa säätelyä vasta seitsemän viikon iässä, ja 6-8 viikon iässä se kokee erityisen herkkyyskauden ja on näin ollen hyvin altis säikky. Tämä lyhyt aika olisi syytä viettää rauhallisissa olosuhteissa, jotta säikähdykset eivät aiheuta elämänmittaisia pelkoja.” (lainattu 1.12.2020, https://www.elaintieto.fi/blogi/pentu-tarvitsee-perhettaan-odota-lemmikin-luovutusikaa/)

Näin onkin erittäin tärkeää että pentu saa kasvaa rauhassa juuri tuon erityisen herkän vaiheen ajan, jotta sen kehitykselle ei aiheuteta tahallisesti tai tahattomasti sellaista vahinkoa, jota on enää myöhemmin mahdotonta korjata. Koiran hankinnassa maltti on valttia ja kärsivällisyys varmasti palkitaan. Keskustele kasvattajan kanssa sopivasta luovutusajankohdasta ja varmista myös itse, että pentu on sopivassa kehitysvaiheessa. Asiansa osaava kasvattaja opastaa ja auttaa sinua aivan varmasti.

Pennun hakemiseen kannattaa valmistautua kun koiran luovutusikä lähenee

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...

Mikä koirarotu sopii minulle?

Onko suunnitelmissasi ensimmäisen koiran hankinta, mutta et vielä tiedä tarkasti millaisen koiran haluaisit. Mietitkö vielä mielessäsi, että mikä koirarotu sopii minulle. Ehkäpä pieni tuumaustauko koiranhankinnassa voi auttaa asiaan. Seurakoira vai harrastuskoira?...

Koira yksin kotona ilman valvontaa

Jossain vaiheessa tulee tilanne että kaikki perheenjäsenet ovat samaan aikaan poissa ja koira yksin kotona. Mitä kotona silloin tapahtuukaan? Kun koirasi jää yksin kotiin, se alkaa alkaa varmasti tutustumaan elinympäristöönsä hieman uudella tavalla kenties hampaita...