Koiranpennun luovutusikä

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta » Koiranpennun luovutusikä

Mikä on koiran luovutusikä ja milloin koiranpentu luovutetaan uudelle omistajalle? Sopiva ja yleisesti suositeltu koiranpennun luovutusikä on noin 7–8 viikkoa. Kennelliitto edellyttää, että koiranpennun tulee olla vähintään 7 (seitsemän) viikon ikäinen sitä luovutettaessa.

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / Chalabala

Tarjoukset koiralle

Kennelliiton toteuttamassa ja tarjoamassa Sopimus koiran kaupasta -pohjassa mainitaan, että ”Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut tai muuten Kennelliiton sääntöjen ja niiden perusteella annettujen ohjeiden noudattamiseen velvoitettu myyjä: … 2) Voi luovuttaa ostajalle koiran, joka on vähintään seitsemän (7) viikon ikäinen.”

Muista, että sopimus koiran kaupasta kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Mainittu Kennelliiton sopimuspohja on tehty juuri koiran kauppaa varten. Kasvattajan ehdottama sopimus ja erityisesti sen lisäehdot kannattaa aina lukea erityisen huolellisesti ja tarkasti läpi ennen sopimuksen tekemistä. Varmista että voit noudattaa kaupan ehtoja.

Mutta miksi on niin tärkeää että koiranpentu on tietyn ikäinen ennen luovutusta? Miksei koiranpentua voi saada heti itselleen jo ennen kuin koiran luovutusikä on täynnä?

Koiranpentu tarvitsee aikaa kasvaa ja kehittyä

Koiranpennun sosiaalistamisen ja muutenkin kehityksen kannalta on tärkeää, että koiranpentu viettää aikaa riittävän kauan emonsa ja muun pentueen kanssa. Näin se oppii hyville tavoille emon ja muun pentueen opettaessa sitä tavoille. On arvioitu että koiranpennun sosiaalistumisen erityisen herkkä vaihe alkaa neljä viikkoisena ja jatkuu yksilöstä riippuen noin 14 viikon ikään asti.

Tämä koiranpennun alkuaika on erittäin tärkeää koiranpennun kasvamisen ja kehittymisen kannalta. Tuona aikana se oppii lukuisia käyttäytymismalleja joita se tulee hyödyntämään koko elinikänsä ajan. On erityisen tärkeää että koiranpentu saa rauhassa kasvaa ja kehittyä koiran luovutusikään, eli 7–8 viikon ikään asti ennen kuin se erotetaan muusta pentueesta ja emostaan. Lue lisää koiranpennun sosiaalistamisesta Kennelliiton ylläpitämältä Hankikoira.fi-sivustolta.

Miksi koiranpennun luovutusikä on vasta 7–8 viikon ikäisenä?

Eläinten hyvinvointikeskus EHK kertoo, että ”Koira oppii puruvoimansa säätelyä vasta seitsemän viikon iässä, ja 6-8 viikon iässä se kokee erityisen herkkyyskauden ja on näin ollen hyvin altis säikky. Tämä lyhyt aika olisi syytä viettää rauhallisissa olosuhteissa, jotta säikähdykset eivät aiheuta elämänmittaisia pelkoja.” (lainattu 1.12.2020, https://www.elaintieto.fi/blogi/pentu-tarvitsee-perhettaan-odota-lemmikin-luovutusikaa/)

On siis erittäin tärkeää, että pentu saa kasvaa rauhassa juuri tuon erityisen herkän vaiheen ajan. Näin pennun kehitykselle ei aiheuteta tahallisesti tai tahattomasti sellaista vahinkoa, jota on enää myöhemmin mahdotonta korjata. Koiran hankinnassa maltti on valttia ja kärsivällisyys varmasti palkitaan. Keskustele kasvattajan kanssa sopivasta luovutusajankohdasta ja varmista myös itse, että pentu on sopivassa kehitysvaiheessa. Asiansa osaava kasvattaja opastaa ja auttaa sinua aivan varmasti. Vastuullinen kasvattaja ei luovuta koiranpentua, ennen kuin sopiva koiran luovutusikä on saavutettu.

Pennun hakemiseen kannattaa valmistautua kun koiran luovutusikä lähenee

Koira ja uusivuosi: mitä tehdä jos koira pelkää raketteja?

Uusivuosi ja koira pelkää raketteja ja muita kovia ääniä. Mitä tehdä? Raketit räiskyvät taivaalla ja koira säikkyy valoa ja kovaa ääntä. Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin leikki-ikäiset saavat leikkiä vielä toistaiseksi sallituilla...

Kesähelteet

Kesähelteet ovat taas täällä ja käytännössä se voi tarkoittaa taas tukalan kuumaa ilmaa niin meille ihmisille kuin myös meidän lemmikeille. Lämpötila ulkona nousee todennäköisesti jossain vaiheessa hellerajaan ja sen yli, jolloin on syytä alkaa huomioimaan lämpimän...

Koiranpennun kanssa matkustaminen Suomessa

Aikuisen koiran tai koiranpennun kanssa matkustaminen Suomessa on kohtuullisen helppoa. Matkaa kannattaa kuitenkin suunnitella aina hieman etukäteen ja ottaa asioista selvää ennen matkaa. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Jos matkustat muiden ihmisten ja toisten...