Perustottelevaisuus

Koiranpentu.fi » Koiran omistaminen » Perustottelevaisuus

Perustottelevaisuus on koiran hyvän ja sallitun käyttäytymisen perusta. Ilman toimivia peruskäskyjä, tapoja ja kieltoja, ei pentu opi käyttäytymään talosi tavoin. Perustottelevaisuuteen on syytä kiinnittää huomiota heti alusta alkaen. Alussa pentu oppii runsaasti uusia taitoja ja tapoja ja huonojen tapojen poisoppiminen ei aina ole helppoa.

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / Barb

Koiralle voi opettaa yhtä jos toista oman viitseliäisyyden ja harrastuneisuuden rajoissa, mutta perustottelevaisuus on syytä opettaa kunnolla aina. Varhaisella aloituksella ja alusta asti johdonmukaisella toiminnalla ei koiralle opeteta huomaamatta sellaisia käyttäytymismalleja, joita voi myöhemmin olla vaikea kitkeä pois.

Tarjoukset koiralle

Koiranpennun perustottelevaisuus lyhyesti

  • Opettaminen sisäsiistiksi
  • Pennun oma nimi
  • Kontakti omistajiin
  • Sosiaalistuminen
  • EI -käsky
  • Kielletyn ja sallitun rajat
  • Istu, paikka, maahan, syö…

Arkiset asiat haltuun

Perustottelevaisuus on jokaisen koiranomistajan arkipäiväinen asia. Koiranpennun perustottelevaisuuden opetus lähtee liikkeelle aivan perusasioista. Jotta arki uuden perheenjäsenen kanssa alkaa sujua, täytyy pennun oppia ensiksi hyville tavoille. Sisäsiisteys on tietenkin yksi merkittävä virstanpylväs pennun koulutuksessa. Sisiäsiistiksi opettamiseen löytyy useita vinkkejä ja niihin kannattaa perehtyä huolella. Sisäsiistiksiopettamisessa voi käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten *pissa-alustoja.

Pentu on hyvä opettaa talon tavoille ja talon päivärytmiin – koska nukutaan, koska syödään ja koska käydään ulkona. Kun pentu opetetaan tietyille tavoille, voi se oppia elämään teidän perheen rutiinien mukaisesti. Koiran säännöllisnen ulkoiluttaminen on huomattavasti mukavampaa, kuin jatkuva pissojen siivoaminen parkettilattioilta.

Pentukurssi hintaan 29€

Kouluta pennun tärkeimmät taidot ja luo pohja hyvälle koulutukselle. Pentukurssi on suunniteltu sinulle, joka olet ottamassa tai juuri ottanut uuden koiranpennun.

Perustottelevaisuus positiivisella vahvistamisella

Pennulle on mukava antaa tiettyjä vapauksia ja sen tuleekin saada olla leikkisä ja jopa aavistuksen villikin. Pentu ei saa kuitenkaan tehdä ihan mitä tahansa, vaan pennulle ja sen käyttäytymiselle asetetaan rajoja. Perustottelevaisuus lähtee ystävällisestä käyttäytymisestä oman lauman jäseniä ja lauman ulkopuolisia kohtaan sekä peruskäskyjen oppimisesta.

Pentu ei saa tehdä aivan kaikkea ja siksi karvaisen kaverisi onkin tärkeä oppia sana: EI!

”Ei” on kuitenkin vahva käsky ja sitä ei kannata viljellä liikaa. ”Ei” menettää helposti merkityksensä jos sitä hoetaan aivan joka välissä. Monet koirankoulutuksen koulukunnat puhuvat mieluummin posiitiivisen, sallitun ja toivotun käyttäymisen vahvistamisen puolesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koiraa kehutaan kun se tekee asiat oikein sen sijaan, että sitä jatkuvasti torutaan kielleyistä asioista.

Perustottelevaisuu edellyttää, että pennulle opetetaan sallitun ja kielletyn toiminnan rajat. Opeta pennullesi mitä se saa ja mitä se ei saa tehdä. Esimerkiksi ruokakupille säntäily saattaa olla mielestäsi ärsyttävää, joten kiellä pentua höntyilemästä ennen kuin lasket kupin sen eteen tai kehu sitä silloin kun se käyttäytyy oikein ja odottaa kärsivällisesti, että annat sille luvan siirtyä ruokakupille.

Yksinkertaisesti sanottuna kehu pentuasi hyvästä käytöksestä!

Kontakti pentuun

Pennun oman nimen opettamisesta on luonnollisesti hyöytä kommunikoitaessa pennun kanssa, sillä näin pentu oppii kiinnittämään huomiota sinuun silloin kuin sinä sitä vaadit. Nimen ei olisi hyvä toimia käskynä, vaan pikemmpinkin huomion herättäjänä.

Kun sinulla on kontakti koiraasi, voit opettaa sille erilaisia käskyjä – tänne, istu, paikka, maahan, syö… Opetettavia käskyjä rittää. Muista, että koiranpennun koulutus vaatii kärsivällisyyttä, eikä pentusi opi kaikkea hetkessä. Joskus jotkut käskyt voivat unohtua, joten kertaaminen on tarpeen. Säännöllinen ja johdonmukainen harjoittelu auttaa pentua muistamaan käskyjä ja niiden merkityksiä.

Mistä saa apua perustottelevaisuuteen?

Uusi, ensikertalainen koiranomistaja ei voi tietää kaikkia niksejä koiran kouluttamisesta, sillä niitä ei aina kokeneetkaan koiraihmiset tiedä. Uusia ideoita ja koulutusmetodeita tulee jatkuvasti. Ei vanha koiranomistaja uusia temppuja opi, vai miten se sanonta menikään…

Pieni apu nuoren koiran kouluttamiseksi voi joskus olla enemmän kuin tervetullutta. Yksi parhaista starteista koiran kouluttamiseksi on käydä yhdessä uuden pennun kanssa pentukurssilla. Siellä sinä voit saada uusia vinkkejä pennun kouluttamiseksi ja pentusi voi oppia uusia ja hyviä käytöstapoja sekä tutustua muihin pentuihin.

Etkö tiedä mistä aloittaa koiranpennun koulutus?

Lue lisää

Koira yksin kotona ilman valvontaa

Jossain vaiheessa tulee tilanne että kaikki perheenjäsenet ovat samaan aikaan poissa ja koira yksin kotona. Mitä kotona silloin tapahtuukaan? Kun koirasi jää yksin kotiin, se alkaa alkaa varmasti tutustumaan elinympäristöönsä hieman uudella tavalla kenties hampaita...

Kesähelteet

Kesähelteet ovat taas täällä ja käytännössä se voi tarkoittaa taas tukalan kuumaa ilmaa niin meille ihmisille kuin myös meidän lemmikeille. Lämpötila ulkona nousee todennäköisesti jossain vaiheessa hellerajaan ja sen yli, jolloin on syytä alkaa huomioimaan lämpimän...

Koira ja uusivuosi: mitä tehdä jos koira pelkää raketteja?

Uusivuosi ja koira pelkää raketteja ja muita kovia ääniä. Mitä tehdä? Raketit räiskyvät taivaalla ja koira säikkyy valoa ja kovaa ääntä. Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin leikki-ikäiset saavat leikkiä vielä toistaiseksi sallituilla...