Koiranpennun ulkoilutus

Koiranpentu.fi » Koiran omistaminen » Koiranpennun ulkoilutus

Koiranpennun ulkoilutus on yksi koiranomistajan tärkeimmistä päivittäisistä velvollisuuksista. Ne myös jatkuvat koirasi koko eliniän ajan. Koiranpennun kuin myösaikuisen koiran ulkoilutus ja lenkitys vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Tätä velvollisuutta ei saa eikä voi  jättää hoitamatta koskaan.

Aikuinen koira tarvitsee ulkoilua vähintään kolmesti päivässä ja se tarvitsee riittävän pitkiä lenkkejä. Pentu tarvitsee ulkoilua huomattavasti useammin, mutta koiranpennun lenkkien ei tarvitse olla kovinkan pitkiä.

Koiranpennun ulkoilutus on erittäin tärkeä päivärutiini. Ulkona koira pääsee rauhassa ja sallitusti tarpeilleen. Samalla se pääsee nuuhkimaan toisten eläinten jättämiä viestejä, tapaamaan toisia koiria, tutkimaan ympäristöään ja muutenkin liikkumaan. Tätä velvollisuutta ei voi jättää puolitiehen. Koiranpennun lenkitys onkin yksi tärkeimmistä uuden koiranpennun omistajan uusista päivittäisistä rutiineista ruokinnan ja juomahuollon ohella.

Erityisesti alkuvaiheessa koiranpennun ulkoilutus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Alussa pentua on syytä ulkoiluttaa usein. Mielellään vähintään viisi kertaa päivässä. Mitä useammin pentua ulkoiluttaa, sitä vähemmän jätöksiä ja lammikoita löytyy sisätiloista. Samalla  pentu voi oppia helpommin sisäsiistiksi kun se voi tehdä tarpeensa sallitusti ulos. Erityisesti nuorella pennulla vahinko saattaa sattua sisälle, mutta siihenkin on olemassa ratkaisu kutn esimerkiksi koiran pissa alustat.

Koiranpennun ulkoilutus alkaa läheltä

Koiranpennun ulkoilutus on hyvä aloittaa aluksi läheltä omasta pihapiiristä. Yksi syy tähän on yksinkertaisesti se, että pieni pentu ei välttämättä jaksa vielä kävellä kovinkaan pitkiä lenkkejä. Toinen syy on se, että lähellä tapahtuva koiranpennun ulkoiluttaminen antaa pennulle mahdollisuuden tutustua rauhassa ensin uuteen lähiympäristöönsä. Tämän lisäksi lähellä on helppo ja kohtuullisen nopea käydä. Muista kuitenkin, että pentu tarvitsee riittävästi ulkoilua, joten ensimmäisen pissan jälkeen ei vielä kannata suunnata automaattisesti takaisin sisälle.

Kun pennun voimat kasvavat hieman, niin on syytä avartaa reviiriä ja lähteä hieman kauemmaksi. Pennun sosiaalistimen on syytä pitää mielessä, kun pentua ulkoilutetaan. Pelkät kotipihan lenkit eivät juuri auta pennun sosiaalistamisessa, joten lenkkiä täytyy pidentää sellaisille alueille, joissa koira tapaa myös muita eläimiä. Näin pentusi pääsee tutustumaan muihin lajitovereihin ja oppii käyttäytymään asiallisesti myös muiden ihmisten parissa. On hyvä pitää mielessä että, koiranpennun sosiaalistuminen tapahtuu noin 4–14 viikon aikana.Pidä koira kytkettynä

Koiranpennun ulkoiluttaminen tapahtuu aina kytkettynä. Myös aikuinen koira on syytä pitää kytkettynä lenkeillä. Vaikka koira olisi hyvin koulutettu, se voi alkaa käyttäytymään yllättävästi ulkoisen ärsykkeen seurauksena ulkoiluttajan käskyistä huolimatta.

Lain mukaan taajamassa koira on pidettävä aina kytkettynä ja myös metsässä liikuttaessa koira on pidettävä kytkettynä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään, jotta koira ei häiritse luonnonvaraisia eläimiä. Muina aikoina koiran vapaana pito metsissä edellyttää käytännössä aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Pitämällä koirasi ulkona kytkettynä varmistat, että koirasi ei karkaa, eikä se aiheuta harmeja muille. Koiran ollessa kytkettynä, erityisesti koiranpennun ulkoilutus on turvallista, kun koiran tekemisiä voi kontrolloida hihnan avulla.

Koiranpennun ulkoilutus sujuu hyvin, kun hankit tätä varten sopivan *kaulapannan, *valjaat ja *taluttimen, jotka pitävät koirasi sinun hallinnassasi. Pannan ja hihnan tulee olla riittävän laadukkaita ja kestäviä, jotta ne kestävät käyttössä. Hyvä panta ei ole liian pieni, eikä liian iso, vaan koiran koon mukaan oikein mitoitettu. Talutushihnan tulee puolestaan olla sopivan pituinen koiran kokoon, sen aktiivisuuteen ja ulkoilutusympäristöön nähden. Lenkkillä hihnaa voi keriä aina lyhyemmäksi, mutta liian lyhyttä hihnaa on vaikea pidentää kesken lenkin.

Pidä ympäristö siistinä kakkapusseilla

Vastuuntuntoinen koiranomistaja kerää koiran jätökset niillä alueilla, missä tämä on suotavaa, velvoitettua ja järjenmukaista. Koirankakkapusseja löytyy lähes jokaisesta päivittäistavara- ja ruokakaupasta, joten pussien saatavuus ei ole koiranomistajalle ongelma. Kokonaista koirankakkapussirullaa ei varmaankaan moni viitsi taskussaan kantaa. Taskuun kannatta muistaa sujauttaa pussi tai pari ennen lenkkiä. Osta *koirankakkapussit netistä.

Vinkki: Voit sitoa kevyellä solmulla yhden tai useamman koirankakkapussin talutushihnan tai kelan kahvaan ennen lenkkiä. Näin sinulla on lenkillä ainakin yksi koirankakkapussi mukana.

Koirankakka on tänä päivänä jokakeväinen puheenaihe. Varsinkin kevättalvella ja lumien sulaessa tämä intohimoinen väittely saa bensaa liekkeihin. Kun sanat eivät riitä, voit ryhtyä tekoihin siistimmän ja vähemmän kakkaisen ympäristön puolesta tekemällä omasta roskiksestasi koirankakkakelpoisen roskiksen. Kas näin: Koirankakkaroskis.fi

Tilaa koirankakkapussit helposti netistä!

Vapauta koirasi koirapuistoissa

Erityisesti kaupunkialueella koiran ulkoilutus onnistuu loistavasti koirapuistossa, koiraa voi ulkoiluttaa ja pitää luvallisesti vapaana. Koirapuistossa koirasi saa juosta vapaana ja nauttia hetkelläisestä vapauden tunteesta, tosin aitojen sisällä.

Koirapuistoissa käynti edellyttää, että koirasi on varttunut tarpeeksi, sillä on rokotukset kunnossa ja se tulee hyvin toimeen vieraiden koirien kanssa. Kaupunkisi koirapuistot löydät usein kaupungin omilta nettisivuilta. Seuraa ja noudata koirapuiston sääntöjä ja ohjeita. Kysy tarvittaessa neuvoa muilta koirapuistossa kävijöiltä, ennen kuin viet päästät oman koirasi aidattuun koirapuistoon temmeltämään. Muista aina, että sinä olet vastuussa sinun koirasi tekemisistä. Muista, että narttukoiraa ei saa viedä koirapuistoon kun sillä on juoksuaika.

Koirapuisto

Koiranpennun ulkoilutus onnistuu myös koirapuistoissa kun koirasi on varttunut tarpeeksi. © 2014

Koira ja uusivuosi: mitä tehdä jos koira pelkää raketteja?

Uusivuosi ja koira pelkää raketteja ja muita kovia ääniä. Mitä tehdä? Raketit räiskyvät taivaalla ja koira säikkyy valoa ja kovaa ääntä. Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin leikki-ikäiset saavat leikkiä vielä toistaiseksi sallituilla...

Pentu pissaa sisälle

Koiranpennun kotiuttaminen ja omistaminen on mahtavaa puhaa. Elämä pienen pennun kanssa ei kuitenkaan aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Uuden koiran kanssa on erittäin hauska telmiä kotona ja pennun tekemisiä on todella jännittävää seurata sivusta ja osallistua...

Kesähelteet

Kesähelteet ovat taas täällä ja käytännössä se voi tarkoittaa taas tukalan kuumaa ilmaa niin meille ihmisille kuin myös meidän lemmikeille. Lämpötila ulkona nousee todennäköisesti jossain vaiheessa hellerajaan ja sen yli, jolloin on syytä alkaa huomioimaan lämpimän...