Koiranpennun ulkoilutus ja lenkitys

Koiranpentu.fi » Koiran omistaminen » Koiranpennun ulkoilutus

Koiranpennun ulkoilutus on yksi koiranomistajan tärkeimmistä päivittäisistä velvollisuuksista, joka jatkuu koiran koko eliniän ajan. Koiranpennun ulkoilutus kuten myös aikuisen koiran ulkoilutus ja lenkitys vaatii koiran omistajalta aikaa ja viitseliäisyyttä. Tätä velvollisuutta ei saa jättää hoitamatta koskaan.

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / Barb

Aikuinen koira tarvitsee ulkoilua vähintään kolmesti päivässä. Pelkkä ulkoilu ei yksistään riitä, vaan koira tarvitsee myös liikuntaa, eli käytännössä lenkkien pitää olla myös riittävän pitkiä kyseiselle koiralle. Koiranpennun ulkoilutus ja lenkitys poikkeaa hieman tästä.

Koiranpentu tarvitsee ulkoilua huomattavasti useammin, jotta se pääsee riittävän usein tarpeilleen. Koiranpennun kanssa ei varsinkaan alkuun tarvitse tehdä, eikä tulekaan tehdä pitkiä lenkkejä, vaan pelkkä pihalla ulkoilutus usein riittää.

Tarjoukset koiralle

Ulkoilutus on koiranpennun päivittäinen rutiini

Koiranpennun ulkoilutus on erittäin tärkeä päivärutiini. Ulkona koira pääsee rauhassa ja sallitusti tarpeilleen. Samalla se pääsee nuuhkimaan toisten eläinten jättämiä viestejä, tapaamaan toisia koiria, tutkimaan ympäristöään ja muutenkin liikkumaan.

Tätä velvollisuutta koiranomistaja ei voi jättää puolitiehen. Koiranpennun lenkitys on yksi tärkeimmistä uuden koiranpennun omistajan uusista päivittäisistä rutiineista koiranpennun ruokinnan ja kouluttamisen ohella.

Erityisesti alkuvaiheessa koiranpennun ulkoilutus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Alussa pentua on syytä ulkoiluttaa usein. Mielellään vähintään viisi kertaa päivässä. Mitä useammin pentua ulkoiluttaa, sitä vähemmän jätöksiä ja lammikoita löytyy sisätiloista.

Kun koiranpentua ulkoilutetaan riittävän usein voi se oppia helpommin sisäsiistiksi kun se voi tehdä tarpeensa sallitusti ulos. Erityisesti nuorella pennulla vahinko saattaa sattua sisälle, mutta siihenkin on olemassa ratkaisu kuten esimerkiksi koiran pissa-alustat.

Koiranpennun ulkoilutus alkaa läheltä

Koiranpennun ulkoilutus on hyvä aloittaa aluksi ihan läheltä vaikka omasta pihapiiristä. Yksi syy tähän on yksinkertaisesti se, että pieni pentu ei välttämättä vielä jaksa kävellä kovinkaan pitkiä lenkkejä. Toinen syy on se, että lähellä tapahtuva koiranpennun ulkoiluttaminen antaa pennulle mahdollisuuden tutustua rauhassa ensin uuteen lähiympäristöönsä.

Omalla pihalla tai lähiympäristössä on helppo ja nopea käydä pienen koiranpennun kanssa. Muista kuitenkin, että pentu tarvitsee riittävästi ulkoilua, joten ensimmäisen pissan jälkeen ei heti kannata suunnata automaattisesti takaisin sisälle.

Kun pentu kasvaa hieman, niin sitten voi kasvattaa hieman reviiriä ja lähteä omaa pihaa kauemmaksikin. Koiranpennun sosiaalistaminen on syytä pitää mielessä, kun pentua ulkoilutetaan. Pelkät kotipihan lenkit eivät juuri auta pennun sosiaalistamisessa, joten lenkkiä täytyy jossain vaiheessa pidentää sellaisille alueille, joissa koira tapaa myös muita eläimiä. Näin koiranpentusi pääsee tutustumaan muihin lajitovereihin ja oppii käyttäytymään asiallisesti myös muiden eläinten ja ihmisten parissa. On hyvä pitää mielessä että koiranpennun sosiaalistuminen tapahtuu noin 4–14 viikon aikana.

Koiranpennun lenkitys tapahtuu aina kytkettynä

Koiranpennun lenkitys ja ulkoiluttaminen tapahtuu aina kytkettynä. Myös aikuinen koira on syytä pitää kytkettynä lenkeillä. Vaikka koira olisi hyvin koulutettu, se voi alkaa käyttäytymään yllättävästi ulkoisen ärsykkeen seurauksena ulkoiluttajan käskyistä huolimatta.

Lain mukaan taajamassa koira on pidettävä aina kytkettynä ja myös metsässä liikuttaessa koira on pidettävä kytkettynä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään, jotta koira ei häiritse luonnonvaraisia eläimiä. Muina aikoina koiran vapaana pitäminen metsissä edellyttää käytännössä aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Pitämällä koirasi ulkona kytkettynä varmistat, että koirasi ei karkaa, eikä se aiheuta harmeja muille. Koiran ollessa kytkettynä, erityisesti koiranpennun ulkoilutus on turvallista, kun koiran tekemisiä voi kontrolloida hihnan avulla.

Koiranpennun ulkoilutus sujuu hyvin, kun hankit koirnpennullesi *pentupannan tai *pentuvaljaat sekä *pentuhihnan, jotka pitävät koirasi sinun hallinnassasi. Pannan ja hihnan tulee olla riittävän laadukkaita ja kestäviä, jotta ne kestävät käyttössä. Hyvä panta ei ole liian pieni, eikä liian iso, vaan koiran koon mukaan oikein mitoitettu. Talutushihnan tulee puolestaan olla sopivan pituinen koiran kokoon, sen aktiivisuuteen ja ulkoilutusympäristöön nähden. Lenkkillä hihnaa voi keriä aina lyhyemmäksi, mutta liian lyhyttä hihnaa on vaikea pidentää kesken lenkin. *Kelataluttimet ovat helppoja ja käteviä myös koiranpennun lenkitykseen.

Kerää koirankakat talteen kakkapussiin

Vastuuntuntoinen koiranomistaja kerää koiran jätökset niillä alueilla, missä tämä on suotavaa, velvoitettua ja järjenmukaista. Koirankakkapusseja löytyy lähes jokaisesta päivittäistavara- ja ruokakaupasta, joten pussien saatavuus ei ole koiranomistajalle ongelma. Kokonaista koirankakkapussirullaa ei varmaankaan moni viitsi taskussaan kantaa. Taskuun kannatta muistaa sujauttaa pussi tai pari ennen lenkkiä. Helppo tapa on myös ostaa *koirankakkapussit netistä.

Vinkki: Voit sitoa kevyellä solmulla yhden tai useamman koirankakkapussin talutushihnan tai kelan kahvaan ennen lenkkiä. Näin sinulla on lenkillä ainakin yksi koirankakkapussi mukana.

Koirankakka on jokakeväinen puheenaihe. Varsinkin kevättalvella ja lumien sulaessa tämä intohimoinen keskustelu saa bensaa liekkeihin. Kun sanat eivät riitä, voit itse ryhtyä tekoihin siistimmän ja vähemmän kakkaisen ympäristön puolesta tekemällä omasta roskiksestasi koirankakkakelpoisen roskiksen tähän tapaan: Koirankakkaroskis.fi

Tilaa koirankakkapussit helposti netistä!

Vapauta koirasi koirapuistoissa

Erityisesti kaupunkialueella koiran ulkoilutus onnistuu loistavasti koirapuistossa, koiraa voi ulkoiluttaa ja pitää luvallisesti vapaana. Koirapuistossa koirasi saa juosta vapaana ja nauttia hetkelläisestä vapauden tunteesta, tosin aitojen sisällä.

Koirapuistoissa käynti edellyttää, että koirasi on varttunut tarpeeksi, sillä on rokotukset kunnossa ja se tulee hyvin toimeen vieraiden koirien kanssa. Kaupunkisi koirapuistot löydät usein kaupungin omilta nettisivuilta. Seuraa ja noudata koirapuiston sääntöjä ja ohjeita. Kysy tarvittaessa neuvoa muilta koirapuistossa kävijöiltä, ennen kuin viet päästät oman koirasi aidattuun koirapuistoon temmeltämään. Muista aina, että sinä olet vastuussa sinun koirasi tekemisistä. Muista, että narttukoiraa ei saa viedä koirapuistoon kun sillä on juoksuaika.

Pentu pissaa sisälle

Koiranpennun kotiuttaminen ja omistaminen on mahtavaa puhaa. Elämä pienen pennun kanssa ei kuitenkaan aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Uuden koiran kanssa on erittäin hauska telmiä kotona ja pennun tekemisiä on todella jännittävää seurata sivusta ja osallistua...

Pimeä syksy ja vähän valoa

Syksy on jo pitkällä ja valo loistaa poissaolollaan varhain aamuisin ja myöhään iltaisin. Nyt viimeistään on syytä varmistaa että sekä sinä, että koirasi näytte hyvin ja kauas lenkillä. Kosteat tienpinnat tuntuvat imevän kaiken valon eikä koiranulkoiluttaja tai koira...

Koira ja uusivuosi: mitä tehdä jos koira pelkää raketteja?

Uusivuosi ja koira pelkää raketteja ja muita kovia ääniä. Mitä tehdä? Raketit räiskyvät taivaalla ja koira säikkyy valoa ja kovaa ääntä. Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin leikki-ikäiset saavat leikkiä vielä toistaiseksi sallituilla...