Koiranpennun ulkoilutus

Koiranpentu.fi » Koiran omistaminen » Koiranpennun ulkoilutus

Koiranpennun ulkoilutus on yksi koiranomistajan tärkeimmistä päivittäisistä velvollisuuksista, jotka jatkuvat koiran koko eliniän ajan. Koiranpennun kuin myösaikuisen koiran ulkoilutus ja lenkitys vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Tätä velvollisuutta ei saa jättää hoitamatta koskaan.

Aikuinen koira tarvitsee ulkoilua vähintään kolmesti päivässä ja se tarvitsee riittävän pitkiä lenkkejä. Pentu tarvitsee ulkoilua tätäkin useammin.

Koiran ulkoilutus on tärkeää, sillä ulkona koira pääsee rauhassa ja sallitusti tarpeilleen, pääsee nuuhkimaan toisten eläinten jättämiä viestejä, tapaamaan toisia koiria, tutkimaan ympäristöään ja muutenkin liikkumaan. Näin ollen et saa jättää tätä velvollisuutta puolitiehen. Koiranpennun lenkitys onkin yksi tärkeimmistä tuoreen koiranpennun omistajan uusista päivittäisistä rutiineista ruokinnan ja juomahuollon ohella.

Erityisesti alkuvaiheessa koiranpennun ulkoilutus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Alussa pentua onkin syytä ulkoiluttaa usein. Mielellään vähintään viisi kertaa päivässä. Mitä useammin pentua ulkoiluttaa, sitä vähemmän jätöksiä löytyy sisätiloista ja sitä helpommin pentu oppii sisäsiistiksi tehden tarpeensa sallitusti ulos. Erityisesti nuorella pennulla kostea vahinko saattaa sattua sisälle, mutta siihenkin on olemassa ratkaisu – koiran pissa alustat.

Koiranpennun ulkoilutus alkaa läheltä

Koiranpennun ulkoilutus on hyvä aloittaa aluksi läheltä omasta pihapiiristä. Yksi syy tähän on yksinkertaisesti se, että pieni pentu ei välttämättä jaksa vielä kävellä kovinkaan pitkiä lenkkejä. Toinen syy on se, että lähellä tapahtuva koiranpennun ulkoiluttaminen antaa pennulle mahdollisuuden tutustua rauhassa ensin uuteen lähiympäristöönsä. Tämän lisäksi lähellä on helppo ja kohtuullisen nopea käydä. Muista kuitenkin, että pentu tarvitsee riittävästi ulkoilua, joten ensimmäisen pissan jälkeen ei vielä kannata suunnata automaattisesti takaisin sisälle.

Kun pennun voimat kasvavat hieman, niin on syytä avartaa reviiriä ja lähteä hieman kauemmaksi. Pennun sosiaalistimen on syytä pitää mielessä, kun pentua ulkoilutetaan. Pelkät kotipihan lenkit eivät juuri auta pennun sosiaalistamisessa, joten lenkkiä täytyy pidentää sellaisille alueille, joissa koira tapaa myös muita eläimiä. Näin pentusi pääsee tutustumaan muihin lajitovereihin ja oppii käyttäytymään asiallisesti myös muiden ihmisten parissa. On hyvä pitää mielessä että, koiranpennun sosiaalistuminen tapahtuu noin 4–14 viikon aikana.Pidä koira kytkettynä

Koiranpennun ulkoiluttaminen tapahtuu aina kytkettynä. Myös aikuinen koira on syytä pitää kytkettynä lenkeillä. Vaikka koira olisi hyvin koulutettu, se voi alkaa käyttäytymään yllättävästi ulkoisen ärsykkeen seurauksena ulkoiluttajan käskyistä huolimatta.

Lain mukaan taajamassa koira on pidettävä aina kytkettynä ja myös metsässä liikuttaessa koira on pidettävä kytkettynä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään, jotta koira ei häiritse luonnonvaraisia eläimiä. Muina aikoina koiran vapaana pito metsissä edellyttää käytännössä aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Pitämällä koirasi ulkona kytkettynä varmistat, että koirasi ei karkaa, eikä se aiheuta harmeja muille. Koiran ollessa kytkettynä, erityisesti koiranpennun ulkoilutus on turvallista, kun koiran tekemisiä voi kontrolloida hihnan avulla.

Koiranpennun ulkoilutus sujuu hyvin, kun hankit tätä varten sopivan kaulapannan*, valjaat* ja taluttimen*, jotka pitävät koirasi sinun hallinnassasi. Pannan ja hihnan tulee olla riittävän laadukkaita ja kestäviä, jotta ne kestävät käyttössä. Hyvä panta ei ole liian pieni, eikä liian iso, vaan koiran koon mukaan oikein mitoitettu. Talutushihnan tulee puolestaan olla sopivan pituinen koiran kokoon, sen aktiivisuuteen ja ulkoilutusympäristöön nähden. Lenkkillä hihnaa voi keriä aina lyhyemmäksi, mutta liian lyhyttä hihnaa on vaikea pidentää kesken lenkin.

Pidä ympäristö siistinä kakkapusseilla

Vastuuntuntoinen koiranomistaja kerää koiran jätökset niillä alueilla, missä tämä on suotavaa, velvoitettua ja järjenmukaista. Koirankakkapusseja löytyy lähes jokaisesta päivittäistavara- ja ruokakaupasta, joten pussien saatavuus ei ole koiranomistajalle ongelma. Kokonaista koirankakkapussirullaa ei varmaankaan moni viitsi taskussaan kantaa. Taskuun kannatta muistaa sujauttaa pussi tai pari ennen lenkkiä.

Osta koirankakkapussit ja nille sopiva jemma* kätevästi netistä.

Vinkki: Voit sitoa kevyellä solmulla yhden tai useamman koirankakkapussin talutushihnan tai kelan kahvaan ennen lenkkiä. Näin sinulla on lenkillä ainakin yksi koirankakkapussi mukana.

Koirankakka on tänä päivänä jokakeväinen puheenaihe. Varsinkin kevättalvella ja lumien sulaessa tämä intohimoinen väittely saa bensaa liekkeihin. Kun sanat eivät riitä, voit ryhtyä tekoihin siistimmän ja vähemmän kakkaisen ympäristön puolesta tekemällä omasta roskiksestasi koirankakkakelpoisen roskiksen. Kas näin: Koirankakkaroskis.fi

Vapauta koirasi koirapuistoissa

Erityisesti kaupunkialueella koiran ulkoilutus onnistuu loistavasti koirapuistossa, koiraa voi ulkoiluttaa ja pitää luvallisesti vapaana. Koirapuistossa koirasi saa juosta vapaana ja nauttia hetkelläisestä vapauden tunteesta, tosin aitojen sisällä.

Koirapuistoissa käynti edellyttää, että koirasi on varttunut tarpeeksi, sillä on rokotukset kunnossa ja se tulee hyvin toimeen vieraiden koirien kanssa. Kaupunkisi koirapuistot löydät usein kaupungin omilta nettisivuilta. Seuraa ja noudata koirapuiston sääntöjä ja ohjeita. Kysy tarvittaessa neuvoa muilta koirapuistossa kävijöiltä, ennen kuin viet päästät oman koirasi aidattuun koirapuistoon temmeltämään. Muista aina, että sinä olet vastuussa sinun koirasi tekemisistä. Muista, että narttukoiraa ei saa viedä koirapuistoon kun sillä on juoksuaika.

Koirapuisto

Koiranpennun ulkoilutus onnistuu myös koirapuistoissa kun koirasi on varttunut tarpeeksi. © 2014

Tilaa koirankakkapussit kätevästi netistä!

Koira yksin kotona ilman valvontaa

Jossain vaiheessa tulee tilanne että kaikki perheenjäsenet ovat samaan aikaan poissa ja koira yksin kotona. Mitä kotona silloin tapahtuukaan? Kun koirasi jää yksin kotiin, se alkaa alkaa varmasti tutustumaan elinympäristöönsä hieman uudella tavalla kenties hampaita...

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...

Mitä koira tekee yksin kotona?

Jossain vaiheessa väistämättä tulee eteen tilanne, jolloin kaikki perheenjäsenet ovat poissa kotoa samaan aikaan ja koira jää yksin kotiin. Tällöin koiranomistajan mieleen saattaa hiljalleen hiipiä kysymys: mitä koira tekee yksin kotona juuri nyt? Kun tiedät,...

Koiranpentu.fi

Tältä sivustolta löydät erilaisia näkökulmia, ajatuksia ja linkkivinkkejä koiran valintaan, hankintaan, omistamiseen ja hoitoon liittyen. Anna koiranpennullesi arvokas elämä!