Koiran ostaminen

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta » Koiran ostaminen

Koiran hankinta on vastuullista puuhaa. Hankkiessasi koiran sitoudut huolehtimaan siitä. Näin ollen koiran hankintaan ei sovi ryhtyä suin päin, vaan ostopäätöksen on hyvä antaa muhia hieman. Ostaessasi koiran otat suuren vastuun sen elämästä. Vastineeksi tästä voit saada uudelta, karvaiselta ystävältäsi suurenmoisen määrän rakkautta. Kun koiran hankintapäätös on tehty ja sopiva koirarotu on löytynyt, on aika etsiä sopiva yksilö – uusi perheen jäsen.

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / GlobalP

Tarjoukset koiralle

Älä tee päätöstä hetken mielijohteesta

Koiran ostaminen ei missään nimessä saisi tapahtua hetken mielijohteesta. Koiran hankinta ja ottaminen tulisi olla tarkkaan harkittu, huolella mietitty ja vastuullinen päätös. Koiran ostaminen sitouttaa sinut useaksi vuodeksi koiran omistajaksi, isännäksi tai emännäksi.

Koiran omistajana sinulle lankeaa tiettyjä jopa lainvoimaisia velvollisuuksia. Vaikka koirasta voi myöhemmin luopua kunnialla tarpeen niin vaatiessa, kannattaa koiran ostaminen kuitenkin käydä vielä kerran ajatuksella läpi. Koiran ostamisessa kannattaa huomioida se, että omat elämäntilanteet saattavat muuttuva ajansaatossa ja koirasi tulee kulkemaan vierelläsi erilaisissa elämäntilanteissa.

Mistä ja miten koiran voi ostaa?

Kun olet varmasti valmis sitoutumaan koiraan, on aika etsiä sopiva taho, jolta koiran voi ostaa. Koiria voi ostaa monesta eri paikasta ja koiria myyviä tahoja voi löytää usealla eri tavalla, jopa sattumalta. Nykyiset koiranomistajat, koiraharrastajat ja kasvattajat ovat ehkä parhain tiedonlähde, jos etsit juuri jotain tietyn tyyppistä ja rotuista koiraa.

Vierailemalla muun muassa kennelliiton, rotujärjestöjen ja eri kasvattajien sivustoilla, voit löytää paljon tärkeää informaatiota koirista ja mikä tärkeämpää, yhteystiedot tulevan koirasi kasvattajalle. Kasvattajat tuskin pistävät pahakseen, jos osoitat kiinnostusta heidän pentueitaan kohtaan. Siis etsi kasvattajien yhteystiedot ja ole yhteydessä heihin. Jos et ole vielä päättänyt sinulle sopivaa rotua monen sadan koirarodun joukosta, niin sinun kannattaa tehdä rotutesti, jolla voit löytää helposti sinulle sopivia koiratouja.

Älä tue pentutehtailua

Pentutehtailu on säännöllistä kissojen tai koirien myytäväksi kasvattamista, jossa eläinten tarpeita laiminlyödään rahallisen voiton maksimoimiseksi. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Pentutehtailu) Pentutehtailu saattaa vaikuttaa merkittävästi koiran luonteeseen ja terveyteen. Koska varmasti haluat varmistua koirasi terveydestä ja hyvästä luonteesta, kannattaa sinun varmistaa, että koirien olot kasvattajalla ovat hyvät ja suotuisat pentujen kehitykselle. Osta koirasi vain luotettavalta ja vastuulliselta kasvattajalta. Asianmukaisesti toimiva ja vastuullinen kasvattaja osaa olla tarvittaessa myös apuna, varsinkin jos sinulla tulee ongelmia tai kysymyksiä uuden lemmikkisi kanssa. Perehdy kasvattajan taustoihin, ennen kuin teet päätöksiä.

Löydä sopiva kasvattaja

Aloita lukemalla Koiranomistajan peruskurssin sivu: Miten tunnistat hyvän kasvattajan? Sen avulla opit tunnistamaan ja löytämään hyvän ja sinua auttavan kasvattajan. Näin voit välttyä monelta harmilta tulevaisuudessa. Tähän kannattaa tutustua erityisesti, jos olet ensikertalainen koiranostaja. Sopivia pentueita voit alkaa etsimään Kennelliiton Pentuvälityksen kautta. Sivustolle on listattu pentueita roduittain. Sivustoon kannattaa tutustua erityisesti kun etsit tietyn rotuista koiraa ja toivot löytäväsi pennun kohtalaisella aikataululla. Mikäli sopivaa ei juuri nyt löydy, kannattaa etisä halutun rodun kasvattajia ja kysellä rohkeasti kasvattajilta onko näillä suunnitteilla uusia pentueita. Odottaminen varmasti palkitaan!

Koiran ostaminen ja kättä päälle

Kun se oikea yksilö – teidän uusi, sopiva perheenjäsen on löytynyt, on aika tehdä kaupat kasvattajan kanssa. Kaupan ehdot kannattaa sopia mahdollisimman tarkkaan ja kaupast on hyvä olla myös mustaa valkoisella, jotta vältetään turhat jälkipuheet. Mikäli myyjä ei suostu paperien tekoon ja varsinkin jos kasvattaja ei tuo tätä itse puheeksi on syytä painaa jarrua! Tutustu Koiranomistajan peruskurssin sivuun Koiran kaupasta tehdään aina sopimus ennen kuin maksat rahoja kasvattajalle. Näin varmistat, varsinkin ensikertalaisena, että koiran ostaminen sujuu hyvän tavan mukaisesti ja oikein. Vastuunsa tunteva kasvattaja tuo kyllä tarvittavat asiat esille, mutta oma oikeusturva on hyvä varmistaa etukäteen. Varsinkin rotukoiran ostajan on tärkeää saada kasvattajalta kaikki tarvittava tieto koiran rekisteröinnistä. Muista sopia kasvattajan kanssa luovutuksen yksityiskohdista kuten sopivasta luovutusajankohdasta, joka määräytyy koiranpennun luovutusiän mukaan.

Odota ja toivota pentu tervetulleeksi uuteen kotiin

Koiran hankinta ei pääty sopimukseen kasvattajan kanssa, vaikka pentu olisikin jo luovutusiässä. Ennen pennun tuomista kotiin on hyvä hieman valmistella kotia pennulle sopivaksi, jotta teidän yhteinen arki pääsee alkamaan mahdollisimman mutkattomasti ja ennen kaikkea turvallisesti.

Mikäli pentu ei vielä ole saavuttanut sopivaa luovutsikää, on sinulla luvassa lyhyt, ehkä pitkältä tuntuva odotus. Tämä aika kannattaa käyttää hyväksi, sillä nyt sinulla on vielä hyvin aikaa valmistautua siihen että pentu tulee uuteen kotiin. Ehdit hyvin järjestelemään kotisi turvalliseksi ja hankkimaan pentua varten tarvittavat tarvikkeet. Kysy kasvattajalta vinkkejä siihen mitä sinun mahdollisesti tarvitsee tehdä pentua kotiuttaessa.



Koiranpennun kotiuttamiseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin!

Mitä koira tekee yksin kotona?

Jossain vaiheessa väistämättä tulee eteen tilanne, jolloin kaikki perheenjäsenet ovat poissa kotoa samaan aikaan ja koira jää yksin kotiin. Tällöin koiranomistajan mieleen saattaa hiljalleen hiipiä kysymys: mitä koira tekee yksin kotona juuri nyt?Kun tiedät,...

Pimeä syksy ja vähän valoa

Syksy on jo pitkällä ja valo loistaa poissaolollaan varhain aamuisin ja myöhään iltaisin. Nyt viimeistään on syytä varmistaa että sekä sinä, että koirasi näytte hyvin ja kauas lenkillä. Kosteat tienpinnat tuntuvat imevän kaiken valon eikä koiranulkoiluttaja tai koira...

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...