Koiran ja koirarodun valinta

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta » Koiran valinta

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / MirasWonderland

Omaan perheeseen sopivan koiran valinta on tärkeä osa onnistunutta koiran hankintaa. Väärän rotuinen tai hankalan luonteinen koira saattaa helposti muodostua perheessä riesaksi ja pitkäaikaiseksi ongelmaksi.

Sopivan luonteen omaava, sopivan aktiivinen ja sopivasti hoitoa vaativa koira voi puolestaan osoittautua elämän mittaiseksi, korvaamattomaksi kumppaniksi. Sopivan koirarodun valinta on ensiarvoisen tärkeää, joten siihen kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.

Tarjoukset koiralle

Onnistunut koiran valinta

Onnistunut koran valinta liittyy monesti koiran luonteeseen, kokoon ja hoitovaatimuksiin. Nämä puolestaan ovat vahvasti kytköksissä koiran rotuun, joten sopivan koirarodun valinta on yksi tärkeimmistä koiran valintaan liittyvistä seikoista.

Koirien tyypilliset luonteenpiirteet vaihtelevat huomattavasti eri koirarotujen välillä. Koiran luonne vaikuttaa merkittävästi siihen millaiseksi arki koiran kanssa muodostuu, joten sopivan luonteen omaavan koirarodun ja yksilön löytämiseksi kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Vastuullinen ja asiansa osaava kasvattaja auttaa sinua tässä.

Tietoa eri koiraroduista löydät helposti internetistä, kasvattajilta, kirjoista ja alan julkaisuista. Meidän Koira -lehti käsittelee eri rotuisia koira monesta eri näkövinkkelistä, joten se voi osoittautua koiraa harkitsevalle mukavaksi iltalukemiseksi. Tietoa erilaisista koiraroduista löydät myös muun muassa Koirarotujen maailma ja Koirarodut Suomessa kirjoista.

Perheeseen sopiva koira

Koira sopii todennäköisesti sitä paremmin omaan perheeseen, mitä paremmin se on kaikkien siitä huolehtivien ohjattavissa. Tämä riippuu erittäin suuresti koiran koulutuksesta, mutta myös koiran rodulla, rodun omaisilla piirteillä ja luonteella on iso merkitys. Tämän vuoksi koirarodun valinta kannattaa tehdä harkiten ja ajan kanssa pohtien kokonaisuutta.

Pienten lasten ja kevyiden aikuisten voi olla vaikea kontrolloida erittäin suurta ja voimakasta koiraa. Omaa koiraa pitää pystyä kontrolloimmaan, jos ja kun se vauhkoontuu ja alkaa vetämään lenkkipolulla nähtyään herkullisen näköisen jäniksen loikkivan edestään. Asianmukainen ja huolellinen koulutus voi toki ennalta ehkäistä tämän kaltaisia ongelmia.

Koiran valinta on todennäköisesti myös sitä onnistuneempaa, mitä sopivampi koiran hoidon tarve on itselle ja oman arjen kannalta. Toiset koirat vaativat runsaasti liikuntaa ja toiset taas vaativat runsaasti muun muassa turkin asianmukaista hoitamista. Kun valitset itsellesi rodun josta pystyt ja jaksat huolehtia, tulee teidän yhteisestä taipaleesta huomattavasti mukavampaa.

Sopivat koiran ominaisuudet

Koiraa harkitessasi on tärkeä pohtia, millainen koira sinulle sopii ja minkälaisen koiran itsellesi oikeasti haluat. Koirarotuja löytyy laidasta laitaan ja valinta ei välttämättä ole helppoa eteenkään jos mielessäsi ei vielä ole valmiiksi jotain tiettyä rotua.

Koirarodun valinta

Koirarodun valinta on yksi suurimmista päätöksistä koiran hankinnassa. Perheseen ja omaan arkeen sopiva koirarotu tekee koiranomistajan arjesta huomattavasti mutkattomampaa, kuin sellainen rotu, jonka ominaisuudet eivät omistajille sovi.

Koirarodun valinta on syytä tehdä kaikessa rauhassa varmistaen, että haluttu rotu on varmasti omaan perheeseen ominaisuuksiltaan sopiva. Rodun valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti kyseisen rodun luenteeseen, hoidon tarpeeseen, liikunnan tarpeeseen sekä yleisimpiin sairauksiin. Näin voit paremmin varautua arkeen uuden koirasi kanssa. Erilaisista koiraroduista saat helposti tietoa muun muassa Koirarodut Suomessa -kirjasta.

Tee rotutesti! Sellaisen avulla voit helposti löytää erilaisia sinulle sopivia koirarotuja ja suodattaa muutamia sopimattomia pois laskuista.

Huomioi koiran valinnassa ainakin nämä

 • Koiran käyttötarkoitus
 • Rodun luonne
 • Rodun yleiset sairaudet
 • Yksilön luonne
 • Koiran koko ja voimat
 • Koiran turkinhoidon tarve
 • Koiran liikunnan tarve

  Ole kärsivällinen!

  Koiran hankinta on yhtä etsimistä, vertailua ja tietysti valintojen tekemistä. Koiran valinta alkaa tietysti sopivan koirarodun kartoittamisesta ja löytämisestä. Kun tiedät minkä rotuisen koiran haluat, olet jo pitkällä, mutta matkaa on vielä jäljellä.

  Koirarodun päättämisen jälkeen sinun tarvitsee löytää sopiva kasvattaja ja pentue, josta voit sitten löytää itsellesi sopivan yksilön. Kun nämä löydät, olet jo melko pitkällä.

  Erityisen vaikea tai sitten todella helppo vaihe saattaa olla juuri sinulle sopivan yksilön valinta pentueesta, mikäli pääset valintaa tekemään. Kannattaa muistaa, että aina et pääse valitsemaan kaikista mahdollisuuksista, mutta joskus kasvattajalla saattaa olla ehdottaa sinulle useampikin sopiva yksilö. Päätöksen tekoa helpottaa varmasti kasvattajalta saatava apu, kunhan vain kerrot hänelle avoimesti minkälaista koiraa toivot.

  Linkkivinkkejä koiran valintaan

  Löydä sopiva koirarotu rotutestin avulla

  Koira yksin kotona ilman valvontaa

  Jossain vaiheessa tulee tilanne että kaikki perheenjäsenet ovat samaan aikaan poissa ja koira yksin kotona. Mitä kotona silloin tapahtuukaan? Kun koirasi jää yksin kotiin, se alkaa alkaa varmasti tutustumaan elinympäristöönsä hieman uudella tavalla kenties hampaita...

  Mikä koirarotu sopii minulle?

  Onko suunnitelmissasi ensimmäisen koiran hankinta, mutta et vielä tiedä tarkasti millaisen koiran haluaisit. Mietitkö vielä mielessäsi, että mikä koirarotu sopii minulle. Ehkäpä pieni tuumaustauko koiranhankinnassa voi auttaa asiaan.Seurakoira vai harrastuskoira?...

  Pimeä syksy ja vähän valoa

  Syksy on jo pitkällä ja valo loistaa poissaolollaan varhain aamuisin ja myöhään iltaisin. Nyt viimeistään on syytä varmistaa että sekä sinä, että koirasi näytte hyvin ja kauas lenkillä. Kosteat tienpinnat tuntuvat imevän kaiken valon eikä koiranulkoiluttaja tai koira...