Ensimmäinen koira

Koiranpentu.fi » Koiran hankinta » Ensimmäinen koira

Ensimmäinen koira ja ensimmäisen koiran hankinta on monelle jännittävä ajatus ja ehkä jopa pitkään odotettu asia. Ensimmäistä koiraa hankittaessa kannattaa pitää jäitä hatussa ja järki päässä. Ota itsellesi riittävästi aikaa pohtia koiran hankintaa ja ensimmäistä koiraa usealta eri kantilta.

Muista, että koira tai koiranpentu ei ole lelu eikä se saa koskaan olla sitä edes perheen lapsille. Koiraa ei saa kohdella kaltoin vaikka itsellä olisi kuinka kiirettä ja vaikeaa.

Kuvituskuva, kuva: iStock.com / PavelRodimov

Kun hankit ensimmäisen koirasi, niin siitä alkaa usein pitkä ja vaiherikas yhteinen matka koiran kanssa. Koiraa hankittaessa kannattaa varmistaa, ettei itse pode liikaa koirakuumetta ja hankin omaa koiraa hetken mielijohteesta.

Mitä on hyvä huomioida ensimmäistä koiraa otettaessa?

  • Käytettävissä olevat resurssit koirasta huolehtimiseksi – Riittääkö aikasi, huomiosi ja rahasi koirasta huolehtimiseen?
  • Perheeseen sopiva koirarotu – Minkälainen koira sopii meille?
  • Perheen nykytilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat – Onko koiralla tilaa tulevaisuuden suunnitelmissasi?
  • Koiran ja koirarodun soveltuvuus omaan asumismuotoon ja elintapoihin – Onko koiralla mahdollista toteuttaa lajin- ja rodunomaista käytöstään?

Oletko valmis huolehtimaan koirastasi joka päivä?

Koiran ottaminen ei ole leikkiä. Koirasta pitää huolehtia niin hyvinä kuin huonoina päivinä ja öinä – satoi tai paistoi. Kun hankit koiran kotiisi, sitoudut samalla huolehtimaan siitä kaikkina aikoina. Koirasi ei valitse sinua vaan sinä valitset koirasi, joten vastuu siitä on sinulla.

Kun harkitset koiran ottamista, varmista ensin, että pystyt taloudellisesti ja ajallisesti huolehtimaan koirastasi. Sinun tulee varautua ennalta yllättäviin eläinlääkärikuluihin ja muihin koiranomistajaa koskettaviin yllättäviin ja myös vähemmän yllättäviin mahdollisiin menoihin. Muista että koirasta on aina erilaisia kustannuksia, kuten eläinlääkärikulut, ruokakulut ja myös koiraa varten tarvittavat tarvikkeet maksavat.

Miten löytyy minulle sopiva koirarotu?

Olkoon saarnaaminen vastuullisesta koiran hankinnasta siinä, kun olet varmasti liikkeellä vastuullisin aikein. Joko sinulla on ensimmäinen koira ja sopiva koirarotu mielessä? Koiraroduissa on todella paljon eroja muun muassa koon, luonteen ja hoitovaatimusten osalta. Tämän vuoksi erilaisiin koirarotuihin kannattaa perehtyä huolella erityisesti silloin, kun etsinnässä on ensimmäinen koira, etkä vielä tarkkaan tiedä mitä haluat ja siltä odotat. Erilaisiin rotuihin perehtyminen vähentää sen mahdollisuutta, että hankit vahingossa sellaisen rodun joka ei sovi sinun elämäntilanteeseen, asuinympäristöön, perheeseen tai tulevaisuuden suunnitelmiin.

Perehdy teille sopiviin koirarotuihin

Erilaisiin koirarotuihin voi perehtyä muun muassa erilaisten verkkosivujen ja rotukirjojen avulla. Ensimmäisen koiran hankintaa suunnittelevan kannattaa erityisesti tehdä jonkinlainen rotutesti, esimerkiksi kannattaa tutustua Hankikoira.fi -sivuston Rotutestiin. Rotutesti auttaa sinua löytämään sopivan rodun ja se muistuttaa kätevästi pohtimaan tärkeitä koiran hankintaan liittyviä kysymyksiä. Lue lisää sopivan koirarodun löytämisestä. Koirarotuihin keskittyneet kirjat ovat myös loistava tietolähde. Koiraa hankinttaessa kannattaa myös etsiä ja lukea paljon tietoa *koiranpentuja käsittelevistä kirjoista.

Rotutestejä ja kirjoja vieläkin parempi tapa varmistua rodun sopivuudesta on tietenkin jutella samaa rotua omaavien koiranomistajien ja erityisesti kyseisen rodun kasvattajien kanssa. He tietävät paljon haluamastasi koirarodusta ja ovat varmasti innostuneita ja kiinnostuneita jakamaan omia kokemuksiaan ja tietojaan, joten kysy rohkeasti!

Pohdi hieman pintaa syvemmältä

  • Minkä kokoisen koiran haluat?
  • Mitä haluat tehdä tulevan koirasi kanssa?
  • Haluatko esimerkiksi harrastaa koirasi kanssa agilityä, näytttelyitä, tokoa tai esimerkiksi metsästää?
  • Vai haluatko ihan vain perinteisen seurakoiran tai kotikoiran?
  • Mikä rotu sinua kiinnostaa ja sopiiko se sinulle?

Etsitkö vielä sopivaa koiraa?

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...

Pentu pissaa sisälle

Koiranpennun kotiuttaminen ja omistaminen on mahtavaa puhaa. Elämä pienen pennun kanssa ei kuitenkaan aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Uuden koiran kanssa on erittäin hauska telmiä kotona ja pennun tekemisiä on todella jännittävää seurata sivusta ja osallistua...

Mitä koira tekee yksin kotona?

Jossain vaiheessa väistämättä tulee eteen tilanne, jolloin kaikki perheenjäsenet ovat poissa kotoa samaan aikaan ja koira jää yksin kotiin. Tällöin koiranomistajan mieleen saattaa hiljalleen hiipiä kysymys: mitä koira tekee yksin kotona juuri nyt?Kun tiedät,...