Uusivuosi ja koira pelkää raketteja ja muita kovia ääniä. Mitä tehdä? Raketit räiskyvät taivaalla ja koira säikkyy valoa ja kovaa ääntä. Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin leikki-ikäiset saavat leikkiä vielä toistaiseksi sallituilla ilotulitteilla perinteitä kunnioittaen. Kyseessä ovat tietysti uudenvuoden räiskyvät, näyttävät ja kovaääniset raketit. Ruusuista uudenvuoden aika ei kuitenkaan kaikille ole. Koira ja uusivuosi voi olla joillekin koiranomistajille melkoinen päänvaiva. Mitä tehdä jos koira pelkää raketteja?

Valmistaudu etukäteen

Mikäli koirasi pelkää oikein kovasti uudenvuoden raketteja, niin koiran olo kannattaa tällaisena juhlapyhänä tehdä mahdollisimman mukavaksi, rennoksi ja helpoksi. Jos ongelmana on nimenomaan rakettien kovat äänet ja koira pelkää niitä aivan valtavasti, niin omaa koiraa voi toki pyrkiä pitämään sisällä pahimpaan rakettien ampumisaikaan. Tämä onnistuu parhaiten kun ulkoilutat koirasi oikein kunnolla ennen pahinta räiskettä. Nykyäänhän ilotulitteita saa räiskiä 31.12. klo 18:00 – 1.1. klo 02:00 välisenä aikana. Eli raketteja pelkäävän koiran omistajalle tämä tarkoittaa pitkää ja ajan kanssa tehtyä lenkkiä aattoiltana ennen kuutta.

Helpota pennun oloa hyvissä ajoin

Koiraa voi uuden vuoden alla pyrkiä rauhoittamaan myös käyttämällä feromonia erittävää haihdutinta. *Feromoni on koiralle luonnollinen rauhoittava aine. Se rauhoittaa koiraa pelottavissa tilanteissa ja ehkäisee ei toivottua käytöstä. Haihdutinta kannattaa käyttää hyvissä ajoin ennen pelottavaa tilannetta. Haihduttimen käyttö on hyvä aloittaa jo kaksi viikkoa ennen pelottavaa tilannetta.

Koira voi tottua ääniin ja välkkeeseen

Rakettaja pelkäävä koira voi myös sopeutua koviin ääniin ja kirkkaisiin valoihin, joten sitä ei välttämättä kannata eristää kokonaan rakettien paukkeesta. On olemassa myös se kuuluisa toinenkin vaihtoehto. Koiraa voi myös totuttaa rakettien paukkeeseen ja räiskeeseen – hienovaraisesti!

Totuttaminen ei siis missään nimessä tarkoita sitä, että koira jätetään yksin ulos pelkäämään joka puolella räiskyviä raketteja. Käytännössä totuttaminen kannattaa tehdä esimerkin ja luottamuksen kautta. Tee tilanteesta koiralle mahdollisimman luonnollinen ja luotettava. Ole tilanteessa läsnä ja huomioi koirasi niin kuin normaalistikin sen huomioit. Osoita koirallesi, että tilannetta ei tarvitse pelätä olemalla itse rauhallinen.

Älä jätä koiraasi yksin

Jos koira pelkää raketteja oikein paljon, niin sitä ei kannata ottaa lainkaan mukaan kun lähdette katsomaan saati ampumaan raketteja. Sitä ei myöskään pitäisi jättää yksin kotiin, joten jonkun olisi hyvä jäädä sen kanssa viettämään iltaa. Erityisesti pahimpaan aikaan kannattaa huolehtia siitä, että koiralla on riittävästi mielekästä tekemistä. Esimerkiksi lempilelu, puruluu ja tietysti leikittäjä. Mikäli koirasi hakeutuu itsenäisesti rauhalliseen paikkaan, niin kannattaa huolehtia siitä, että se voi löytää mukavan ja suojaisan lepopaikan ja rauhoittua siellä.

Feromoni voi rauhoittaa koiraaMikä koirarotu sopii minulle?

Onko suunnitelmissasi ensimmäisen koiran hankinta, mutta et vielä tiedä tarkasti millaisen koiran haluaisit. Mietitkö vielä mielessäsi, että mikä koirarotu sopii minulle. Ehkäpä pieni tuumaustauko koiranhankinnassa voi auttaa asiaan.Seurakoira vai harrastuskoira?...

Pimeä syksy ja vähän valoa

Syksy on jo pitkällä ja valo loistaa poissaolollaan varhain aamuisin ja myöhään iltaisin. Nyt viimeistään on syytä varmistaa että sekä sinä, että koirasi näytte hyvin ja kauas lenkillä. Kosteat tienpinnat tuntuvat imevän kaiken valon eikä koiranulkoiluttaja tai koira...

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...