Mikä koirarotu sopii minulle?

Onko suunnitelmissasi ensimmäisen koiran hankinta, mutta et vielä tiedä tarkasti millaisen koiran haluaisit. Mietitkö vielä mielessäsi, että mikä koirarotu sopii minulle. Ehkäpä pieni tuumaustauko koiranhankinnassa voi auttaa asiaan.

Seurakoira vai harrastuskoira?

Hankinnan varhaisessa vaiheessa kannattaa hieman pohtia, mitä aiot tehdä uuden koirasi kanssa. Pohdi jo etukäteen, tuleeko uusi koirasi vain seurakoiraksi vai aiotko mahdollisesti ottaa sen kanssa osaa erilaisiin harrastuksiin kuten agilityyn, palveluskoiratoimintaan, metsästykseen, näyttelyihin tai erilaisiin rodunomaisiin kokeisiin ja kilpailuihin.

Kannattaa muistaa, että kaikki koirarodut eivät sovellu parhaalla mahdollisella tavalla seurakoiriksi pieneen keskusta-asuntoon esimerkiksi vartiointivietin ansiosta. Toiset koirarodut ovat puolestaan sopivia vahtikoiria ja ilmoittavat lähistöllä liikkuvista ihmisistä ja eläimistä.

Muista, että koirarotujen koulutettavuuksissa on eroja. Jotkut rodut ovat kohtalaisen helposti koulutettavissa erilaisiin harrastuksiin ja tehtäviin, kun taas toiset rodut eivät välttämättä juurikaan motivoidu koulutettaviksi perustottelevaisuutta pidemmälle.

Erilaiset koiraharrastukset määrittelevät hyvin paljon koiran toivottuja ja tarpeellisia ominaisuuksia. Toiset koirarodut soveltuvat paremmin seurakoiriksi ja toiset paremmin erilaisiin harrastuksiin. Monilla roduilla on sellaisia ominaisuuksia, kuten haukkuherkkyys ja vartiointivietti, joita voi olla vaikea tai jopa mahdoton kitkeä pois mittavankaan koulutuksen avulla, mutta juuri tämä sama ominaisuus saattaa olla tietyn koiraharrastuksen elinehto. Rotujen erilaisten ominaisuuksien vuoksi koirardoun valinta on todella iso osa koiran hankintaa. Pohdi siis tarkkaan mitä haluat tulevalta koiraltasi!

Tee rotutesti ja perehdy haluamaasi rotuun

Koirarodun valinnassa kannattaa ehdottomasti hyödyntää erilaisia rotutestejä. Nämä testit auttavat sinua löytämään sinulle mahdollisesti sopivan rodun ja varmistamaan, että valitsemasi rotu sopii sinulle. Ainakin muistat paremmin mihin varautua!

Erittäin hyödyllinen rotutesti löytyy muun muassa Hankikoira.fi Rotutesti -sivulta. Testillä selvität nopeasti ja helposti muutaman rotuvaihtoehdon, kun pohdit mikä koirarotu minulle sopii. Testin tekemisen ja tulosten perkaamisen jälkeen kannattaa vielä huolella perehtyä sinulle sopivaan rotuun, ennen sen hankintaa.

Erilaisiin koirarotuihin voi perehtyä myös laajan, kaikkia Suomessa rekisteröityjä koirarotuja käsittelevän Suuri koirarotujen käsikirja -teoksen avulla. Kirjassa esitellään kaikki Suomessa rekisteröidyt koirarodut rotumäärittelyineen, historioineen ja luonnekuvauksineen.

Tee rotutesti ja löydä sinulle sopiva koirarotu.

Seuraava askel kohti omaa koiraa

Kun sopiva koirarotu on löytynyt, on aika selvittää sopivia kasvattajia ja pentueita. Rotujärjestöt, toiset saman rodun omistajat sekä rodun kasvattajat ovat erittäin hyviä tietolähteitä, joita kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Ole rohkeasti yhteydessä rodun kanssa tekemisissä oleviin ihmisiin, jotta saat varmistettua vielä kertaalleen, että kyseinen rotu sopii sinulle. Samalla voit kysellä olemassa olevia ja mahdollisesti tulevia pentueita.

Lue lisää koiran hankinnasta!

Kun etstit sopivaa koirarotua, tee rotutesti



Mitä koira tekee yksin kotona?

Jossain vaiheessa väistämättä tulee eteen tilanne, jolloin kaikki perheenjäsenet ovat poissa kotoa samaan aikaan ja koira jää yksin kotiin. Tällöin koiranomistajan mieleen saattaa hiljalleen hiipiä kysymys: mitä koira tekee yksin kotona juuri nyt?Kun tiedät,...

Pentu pissaa sisälle

Koiranpennun kotiuttaminen ja omistaminen on mahtavaa puhaa. Elämä pienen pennun kanssa ei kuitenkaan aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Uuden koiran kanssa on erittäin hauska telmiä kotona ja pennun tekemisiä on todella jännittävää seurata sivusta ja osallistua...

Koiranpennun lenkitys koiran ehdoin

Koiranpennun lenkitys herättää kysmyksiä monelle tuoreelle koiranomistajalle. Erinäisiltä keskustelupalstoilta löytyy useita keskusteluja siitä, mikä on sopiva lenkin pituus tai sopiva lenkkien määrä pienelle tai vähän isommallekin pennulle. Joitakin askarruttaa myös...